«Δεν είναι ασυνήθιστο τα μέλη της EBU να διακόπτουν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision» δήλωσε εκπρόσωπος της EBU στον Guardian για την απόφαση της Ουγγαρίας να απέχει από τον διαγωνισμό τη χρονιά που μας έρχεται, όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα με την απόφαση που πήραν οι αρμόδιοι στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Από την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός ο Βίκτορ Όρμπαν, η συντηρητική ρητορική έχει αυξηθεί έντονα στη χώρα, ενώ έχει ξεκινήσει και μια εκστρατεία προώθησης μηνυμάτων που δείχνουν μια οικογένεια με άντρα και γυναίκα, με μαμά και μπαμπά κι όχι με δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες.

Στην επίσημη ανακοίνωση για την αποχή από την Eurovision 2020 που θα γίνει στο Ρότερνταμ, αναφέρεται ότι γίνεται για να επικεντρωθεί η χώρα στη στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Στα πηγαδάκια της κρατικής τηλεόρασης συζητιέται έντονα πως δεν είναι αυτή η αλήθεια και πως η απόφαση πάρθηκε γιατί τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός έχει αποτελέσει πεδίο έκφρασης για την LGBTQ κοινότητα κι αυτό δεν συμβαδίζει με την καθεστηκυία τάξη της Ουγγαρίας.

Προς αυτή την αιτιολογία οδηγεί και η ρητορική πολλών τηλεοπτικών δικτύων της χώρας που είναι φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση Ορμπάν, με έναν σχολιαστή να αναφέρεται στη Eurovision ως μια «ομοφυλοφιλική αρμάδα».

Η Ουγγαρία μέχρι το 2011 είχε πολλά χρόνια απουσίας από τη Eurovision, αλλά από τότε συμμετείχε ανελλιπώς.