Γνωρίζαμε καταγγελίες για κακοποίηση ταύρων στην Ισπανία αλλά όπως αποδεικνύεται και στη Μυτιλήνη οι ταύροι έχουν γίνει… αντικείμενα εκμετάλλευσης.

Μία ακόμα καταγγελία για κακοποίηση ταύρου σε χωριό της Μυτιλήνης έφτασε στις αρμόδιες διωκτικές αρχές του νησιού αλλά και στις ζωοφιλικές οργανώσεις και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την καταδίκη πολιτών για κακομεταχείριση ταύρου στο Λουτρό Λέσβου.

Διώκεται ποινικά το «παστούρωμα»

Σύμφωνα με την καταγγελία η οποία μάλιστα έφτασε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης στο πρόσφατο πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, στις 30 Ιουνίου 2019, ο ταύρος ο οποίος προοριζόταν για το παραδοσιακό κισκέτς (κατεξοχήν εορταστικό έδεσμα στη Λέσβο σε πανηγύρια, γάμους και γιορτές) περιφερόταν μέσα στο χωριό «παστουρωμένος», δηλαδή, δεμένο το πόδι με το κεφάλι για να περιορίζονται οι κινήσεις του ζώου.

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως το «παστούρωμα» είναι μια παράνομη πρακτική και μορφή κακοποίησης που απαγορεύεται από την Ελληνική νομοθεσία (Ν.4039/2012, Αρθ.1 περ. β, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 Ν.4235/2014), και στη Λέσβο έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε απλούς πολίτες για αντίστοιχες περιπτώσεις, Μάλιστα η τελευταία περίπτωση ήταν πριν λίγες ημέρες στα Λουτρά Λέσβου.

Οργανωμένοι φορείς και πολίτες

Σύμφωνα με το lesvosnews.net το αποδεικτικό υλικό προωθήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ζητώντας την διενέργεια προανάκρισης για την ταυτοποίηση και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών ποινών στους υπεύθυνους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες πίσω από την συστηματική κακοποίηση των ταύρων δεν βρίσκονται μόνο απλοί πολίτες αλλά και οργανωμένοι φορείς που υποστηρίζουν τα λαϊκά πανηγύρια με σκοπό το κέρδος.

Πηγή: Ethnos.gr