Ένας ηλικιωμένος άντρας έχασε τη ζωή του το βράδυ της Τρίτης στη Βενετία, καθώς προσπαθούσε να ενεργοποιήσει τις ηλεκτρικές αντλίες στο σπίτι του, ώστε να απορροφήσουν το νερό που το πλημμύρισε. Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών σύμφωνα με τον δήμαρχο Λουίτζι Μπρουνιάρο.

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη μεσογειακή Ευρώπη το τελευταίο 24ωρο με σημείο εκκίνησης τη νότια Ιταλία, έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Η Βενετία είναι μια από τις πόλεις που έζησαν την χειρότερη εκδοχή της κακοκαιρίας.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η πόλη της βόρειας Ιταλίας πλημμυρίζει. Αυτή τη φορά όμως οι πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης του νερού ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παλιρροϊκό κύμα ύψους ενός μέτρου και 87 εκατοστών που σκέπασε την πόλη. Είναι το μεγαλύτερο κύμα μετά το 1966 που είχε φτάσει τα 194 εκατοστά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το συνηθισμένο μέγεθος των λεγόμενων «aqua alta» που πλήττουν κάθε χρόνο τη Βενετία, είναι στα 150 εκατοστά.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου, η γέφυρα Ριάλτο, το Παλάτι Gritti έχουν γεμίσει με νερά, όπως και το 45% της Βενετίας. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως 30 άντρες θα αναλάβουν να «καθαρίσουν» την πόλη από τα νερά.

Ο Μπρουνιάρο έκανε αίτημα στην ιταλική κυβέρνηση για να κηρυχθεί η Βενετία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, όπως και πολλές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά το ακραίο φαινόμενο, ο δήμαρχος έκανε λόγο για τα πρώτα δείγματα της κλιματικής αλλαγής. Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλες τις επιστημονικές έρευνες, η Βενετία είναι πάντοτε στις πόλεις που αναφέρεται ότι θα καλυφθούν από νερό εφόσον ανέβει η θερμοκρασία κατά 1.5 βαθμό και ανέβει και η στάθμη της θάλασσας.

* Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Twitter