Βάλ’ τους Χ… Να μια κουβέντα που ίσως έχετε ξανακούσει, μια δράση που άρχισε να γίνεται γνωστή από στόμα σε στόμα και οι περισσότεροι τελικά αναγνωρίζουν ως τον «Μαύρο Χάρτη της Αθήνας».

Τι είναι αυτό; Ίσως η πρώτη, καλά οργανωμένη ποροσπάθεια να έρθει στο φως η αφανής εγκληματικότητα γύρω από τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν σημειωθεί σε δημόσιους χώρους και πολύ συχνά καλύπτονται από ένοχη σιωπή και τάση να μη φτάσουν ποτέ μέχρι τον αφρό της επικαιρότητας…

Η καμπάνια «Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» σχεδιάστηκε με σκοπό να εντοπίσει μέσα στην πόλη αυτού του είδους την εγκληματικότητα, να φωτίσει τις σκοτεινές γωνιές και τις σκιές που συνήθως καταπίνουν πολύ βολικά τους ένοχους ή τους ηθικούς αυτουργούς και να ενεργοποιήσει όλους μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Γιατί, μπορεί η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής να έχει φέρει στο φως τα δεκάδες ρατσιστικά εγκλήματα, κυρίως εναντίον μεταναστών και προσφύγων. όμως,  η πλήρης διάσταση της εγκληματικής, ρατσιστικής της δράσης δεν είναι επαρκώς γνωστή.

Μέσω αυτού του χάρτη και της στοχευμένης δράσης -για την οποία μπορεί κανείς να ενημερωθεί αναλυτικά εδώ– βοηθάμε όλοι στο να στοιχειοθετηθεί η τοπογραφία της ρατσιστικής βίας στην πόλη. Γίνονται περισσότερες γνωστές στο ευρύ κοινό οι σκοτεινές διαστάσεις και η επικινδυνότητα της σιωπής μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις.

Ας το σκεφτούμε και διαφορετικά: αν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έκανε σαφές με τον πιο τραγικό τρόπο γιατί η ρατσιστική βία δεν είναι αόρατη και γιατί πρέπει να αντιμετωπίζεται στον πυρήνα της, τότε το «Βάλ’ τους Χ» είναι κάτι που μας αφορά όλους. Όλους όσοι ζούμε σ’ αυτή την πόλη, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπου όλοι έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη, άφοβη και ασφαλή διαβίωση τους.