Ένα βίντεο με δορυφορικές εικόνες από το μεσημέρι της Τετάρτης 10/07 έως το πρωί της Πέμπτης 11/07 έδωσε στη δημοσιότητα το meteo.gr.

Ό,τι επιφύλαξε το κύμα ακραίων καιρικών φαινομένων αποτυπώνεται σ’ αυτό το βίντεο, από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 και πιο συγκεκριμένα κατά το διάστημα 21:00-00:00.

Εδώ απεικονίζονται καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας, συνοδευόμενες στις περισσότερες περιοχές από σφοδρούς ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλάζι μεγάλων διαστάσεων, έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίστηκαν στο νομό Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή. Παράλληλα, αγνοείται ακόμα ένας συνάνθρωπός μας, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 120 τραυματίες.

Η σφοδρότητα των ανέμων, που αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, οφείλεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που έπονταν της βίαιης εισβολής του ψυχρού μετώπου στη Β. Ελλάδα, όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων.

Στο μεταξύ οι μαρτυρίες ανθρώπων γι’ αυτό που έζησαν αποτυπώνονται και μέσα από ρεπορτάζ του BBC, και κάπως έτσι προκύπτει ότι οι καταστροφές προκλήθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα και πώς ο κόσμος στην αρχή δεν αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται για μια απλή μπόρα που θα περάσει.

Με το ακραίο καιρικό φαινόμενο να έχει αφήσει πίσω του 7 νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες, οι μαρτυρίες που όλο και πιο συγκλονιστικές έρχονται στη δημοσιότητα, εξηγούν γιατί κανείς στην αρχή δεν κατάλαβε τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί στην αρχή οι άνθρωποι γελούν μ’ αυτό που νομίζουν για καλοκαιρινή μπόρα και πώς το σκηνικό μεταβλήθηκε σε σκηνή τραγωδίας από τη μία στιγμή στην άλλη.

«Κυριολεκτικά ήρθε από το πουθενά. Τα φώτα έσβησαν στην παραλία όπου βρισκόμασταν και ξαφνικά χάος! Κόσμος έτρεχε, ούρλιαζε και βασικά απλά προσπαθούσε να φύγει από την παραλία», δήλωσε στο BBC η Emily Kishtoo, η οποία απολάμβανε τις διακοπές της στο σημείο και εκείνη την ώρα βρισκόταν σε beach bar μαζί με την οικογένειά της.

«Όσοι ήμασταν εκεί χωθήκαμε στο πρώτο «καταφύγιο» που βρήκαμε…Στα δωμάτια του προσωπικού κρυφτήκαμε για περίπου ένα τέταρτο έλεγα το Πάτερ Ημών», δήλωσε ένας άλλος αυτόπτης που η καταιγίδα τον βρήκε να τρέχει πανικόβλητος για να βρει καταφύγιο.

Με στοιχεία από Meteo.gr, BBC.com