Η εποχικότητα, αλλά και η έντονη γεωγραφική συγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας σε πέντε από τις 13 περιφέρειες αποτελούν τα δύο βασικά δομικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένες περιφέρειες συγκεντρώνουν το 87% της κίνησης και της δραστηριότητας στον τουρισμό. Πρόκειται για τις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου με 22%, Κεντρικής Μακεδονίας με 20%, Κρήτης με 19%, Αττικής με 14% και Ιονίων Νήσων με 11%. Αντίστοιχα αυτές οι πέντε περιφέρειες συγκεντρώνουν το 89% των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Η αλλαγή αυτής της κατάστασης με την ανάπτυξη και άλλων προορισμών στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Τουρισμού, η ηγεσία του οποίου στοχεύει πλέον κυρίως στο έσοδο τόσο σε επίπεδο κατά κεφαλή δαπάνης όσο και τουριστικών εισπράξεων και όχι τόσο στον αριθμό των αφίξεων.

Ο ελληνικός τουρισμός, πάντως, το 2019 «άντεξε» με τα συνολικά τουριστικά έσοδα να εκτιμώνται στα 18,1 δισ. ευρώ,  παρά τις δυσκολίες και τα απαισιόδοξα μηνύματα που έφταναν από τις προκρατήσεις. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης παρουσιάζοντας και τους βασικούς ποσοτικοποιημένους στόχους για το 2020, οι οποίοι είναι:
  • Αύξηση στις τουριστικές εισπράξεις κατά 10% στο τέλος του έτους
  • Αύξηση στις τουριστικές αφίξεις κατά 5% στο τέλος του έτους
  • Αύξηση στις τουριστικές Αφίξεις κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Σεπτέμβριο, Οκτώβριο άνω του μέσου όρου του έτους
  • Αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 5% στο τέλος του έτους
  • Αύξηση στην κατά κεφαλή δαπάνη κατά 4,5%
  • Αύξηση των κλινών καταλυμάτων 4* και 5* κατά 3% στο τέλος του έτους.

«Στοχεύουμε στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με τον εμπλουτισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση της ποιότητας, στην ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας στον τουρισμό, με την αναβάθμιση του επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων των ανθρώπων που παράγουν το τουριστικό προϊόν και την προώθηση του ελληνικού τουριστικού brand και της εικόνας της χώρας» τόνισε ο κ. Θεοχάρης συμπληρώνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 13η θέση σε επίπεδο αφίξεων αλλά μόλις στην 24η σε επίπεδο εσόδων.

Δείτε αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ στο ethnos.gr