Το vintage ήταν πάντοτε κάτι που είχε αξία στην αγορά. Απλώς ανάλογα την εποχή, αυτή η αξία ήταν υπέρογκη, λογική ή αξία υποτίμησης. Στο 2019 το vintage είναι εδραιωμένο σε μια καλή θέση στην αγορά και μια αντίκα, ένα αντικείμενο παλιάς εποχής μπορεί να αποφέρει τρελά λεφτά στον ιδιοκτήτη της. Ποιος να φανταζόταν όμως ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύει για ένα Playstation;

Η πρώτη κονσόλα Playstation κυκλοφόρησε το 1994. Σωστά; Όχι. Δηλαδή ναι, η πρώτη κονσόλα που ήταν ατόφια της Sony, κυκλοφόρησε όντως τότε. Αλλά είχε υπάρξει ένας πρόδρομος που είχε παραχθεί από τη σύμπραξη της Sony με τη Nintendo και είχε στόχο να ενώσει δύο κόσμους. Η συνεργασία των δύο εταιρειών δεν κράτησε πολύ, αφού η Nintendo αποχώρησε από το deal κι ενώ είχαν ήδη κυκλοφορήσει μερικά μοντέλα. Τότε, τη δεκαετία του ’80, ήταν μια εποχή που λόγω των ουφάδικων και των arcade games, οι εταιρείες δεν έβγαζαν πολλές κονσόλες προς διάθεση. Ήταν limited edition υπόθεση.

Για χρόνια, αυτή η κονσόλα ανήκε σε άγνωστο άνθρωπο που αποφάσισε να την πουλήσει σε μια δημοπρασία. Ήταν το 2009 και δεν περίμενε να πάρει πολλά χρήματα. Ο Τέρι Ντιμπόλντ ήταν ο αγοραστής και την πήρε για 75 δολάρια. Εκείνη τη στιγμή προσέθετε απλώς ένα κομμάτι νοσταλγίας στο σπίτι του. Δεν ήξερε φυσικά ότι δέκα χρόνια μετά τα 75 δολάρια θα είναι ένα τίποτα μπροστά στα λεφτά που μπορεί να πάρει ο ίδιος.

Έχοντας ήδη απορρίψει μια πρόταση 1.2 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν Καναδό, ο Ντιμπόλντ θα βγάλει το εν λόγω Playstation σε δημοκρασία και η εκτίμηση είναι πως η τιμή θα φτάσει πάνω από αυτή που είχε απορρίψει. Βέβαια, οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας στην Heritage Auctions δεν αναμένεται να πάνε σε εφταψήφιο αριθμό ως τιμή εκκίνησης για την κονσόλα.