Την ώρα που η τέχνη του Γιάννη Μόραλη έχει πέσει θύμα βανδάλων στο νησί που αγάπησε όσο κανένας, το σπουδαίο γλυπτό του Αίγινα ετοιμάζεται για τα επίσημα αποκαλυπτήρια του .

«Είναι το δεύτερο σπίτι μου», έλεγε ο Γιάννης Μόραλης για την Αίγινα, αφού το δικό του, λίγα μέτρα πιο πέρα (σοφά χτισμένο από τον φίλο του Άρη Κωνσταντινίδη), ήταν ουσιαστικά το μεγάλο ατελιέ που δούλευε και ο χώρος που κοιμόταν τα καλοκαίρια που έμενε στο νησί.

Εκείνοι που είχαν πρόσβαση στο σπίτι αυτό ήταν ελάχιστοι αφού όσους επισκέπτες ήθελαν να τον συναντήσουν ο Γιάννης Μόραλης τους υποδέχονταν στο σπίτι του Νικολάου ή στο γνωστό καφενείο  «ΑΙΑΚΕΙΟ», που γελώντας το έλεγε… το γραφείο μου.

Το σημείο που τελικά επιλέχθηκε να τοποθετηθεί το γλυπτό είναι εκείνο που θα επέλεγε και ο ίδιος. Το σπίτι του Νικολάου, μπροστά στη θάλασσα. Πίσω από τη μεγάλη πέτρινη πεζούλα, τις ελιές και τα δεντρολίβανα που κάθε ηλιοβασίλεμα -με ένα ποτήρι κρασί- τα καλοκαίρια, ήταν το καθιερωμένο σημείο συνάντησης των δύο φίλων, αλλά και της παρέας τους που όλο και μεγάλωνε… ο Καπράλος με την Σούλη, η Γιάννα, ο Πάνος και η Αιμιλία Σπανούδη, ο Γιάννης και η Άννα Μαΐλη, οι Σκαρπαλέζοι, οι Στράτοι, η Ρένα και ο Jean Louis Dumas, φίλοι, αγαπημένοι μαθητές, καλλιτέχνες της Αίγινας και όχι μόνο.

Και ποιος δεν είχε περάσει από το πιο φιλόξενο σπίτι της Αίγινας την εποχή εκείνη, το σπίτι του Νίκου και της Αγγέλας Νικολάου: Τσαρούχης, Ελύτης, η Ναταλία Μελά, ο Χατζιδάκις, ο Νίκος με την Χρύσα, η γλύπτρια Chryssa, o Takis, είναι λίγοι από αυτούς που θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

Το γλυπτό είναι δωρεά της Πέγκυς Ζουμπουλάκη.