Με το αίτημα για fashion show στον Παρθενώνα που κατέθεσε ο οίκος Gucci, προκαλώντας ήδη πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις, ασχολήθηκε την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Ακολουθώντας την εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που ήταν αρνητική, τα μέλη του ΚΑΣ απέρριψαν το αίτημα του ιταλικού οίκου μόδας και, μάλιστα, ομόφωνα.

«Ο ιδιαίτερος πολιτιστικός χαρακτήρας των μνημείων της Ακρόπολης δεν συνάδει με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς πρόκειται για μοναδικά μνημεία και σύμβολα παγκόσμιας κληρονομιάς και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco… Η Ακρόπολη και τα μνημεία της δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της εκδήλωσης», αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης, η οποία θα πάει προς υπογραφή στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Στην συνεδρίαση παρέστησαν και εκπρόσωποι της εταιρείας Gucci, οι οποίοι ανέπτυξαν επί μακρόν τα επιχειρήματά τους.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, είχε ταχθεί κατά του fashion show στον Ιερό Βράχο, λέγοντας πως «ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη δεν χρειάζονται διαφήμιση. Δεν υπάρχει όφελος από μια τέτοια εκδήλωση. Το θέμα είναι να μην υποτιμηθεί το σύμβολο και να γίνει απλά ένα σκηνικό, γιατί το κεντρικό θέμα δεν θα είναι η Ακρόπολη αλλά η πασαρέλα».