Τη στιγμή που η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών βυθίζεται στην απόγνωση για το μέλλον, λογω της οριστικής επικύρωσης του Brexit στο Ευρωκοινοβούλιο, την ίδια Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ εμφανίζονται θρασείς, προκλητικοί και αμετανόητοι γι’ αυτό που έχει συμβεί στην Αγγλία.

Από τη μία ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να ανοίξει σαμπάνιες για την εξέλιξη, από την άλλη ο Φάρατζ κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας μεταξύ άλλων και σε απολύτως ειρωνικό τόνο, ότι «σας λέμε αντίο».

«Ξέρω ότι θα σας λείψουμε. Ξέρω ότι θέλετε να ακυρώσετε τις εθνικές σημαίες μας, αλλά εμείς θα σας πούμε αντίο», ήταν η ακριβής τοποθέτησή του που τελικά ανάγκασε την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαίριντ ΜακΓκίνες, να του κλείσει το μικρόφωνο και να του απαντήσει σε αυστηρότατο τόνο: «Να τις κατεβάσετε τις σημαίες σας! Φεύγετε!».

Μετά τη… σίγαση του Φάρατζ και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ας σημειωθεί ότι όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σηκώθηκαν όρθια, τραγουδώντας ένα παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι, το Auld Lang Syne, ως ύστατο αποχαιρετισμό της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Υπενθυμίζεται ότι με την έγκριση του Brexit από το Ευρωκοινοβούλιο, ουσιαστικά ξεκινά ένα πρωτόγνωρο για τη Βρετανία «ταξίδι» μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με πολλά προβλήματα συσσωρευμένα στο εσωτερικό της χώρας να ζητούν λύση.

Πρακτικά, από το Σάββατο, η Βρετανία θα βρίσκεται στη νόμιμη «μεταβατική περίοδο», συνεχίζοντας να εφαρμόζει τους νόμους της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους, ενώ κατά την ίδια περίοδο τίθεται σε εφαρμογή η αποπληρωμή του ποσού των 39 δισ. λιρών προς την Ευρώπη και εξαιτίας της αποσκίρτησης από το άρμα της.

Επί της ουσίας και έως τον Δεκέμβρη του 2020, οι Βρετανοί δεν θα βιώσουν δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, ωστόσο εκτιμάται ότι από το 2021 οπότε και θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανονισμοί που θα προκύπτουν από πιθανή εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε, θα προκύψουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε διάφορους τομείς της βρετανικής ζωής.