Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε το στερεότυπο που θέλει τα πρώτα παιδιά να τείνουν να είναι ικανότερα ή εξυπνότερα από τα μικρότερα στη σειρά αδέρφια τους. Πλέον μία επιστημονική έρευνα έρχεται για να αποδείξει πως ισχύει ενώ εξηγεί και γιατί.

Η έρευνα που διεξάγη τον Νοέμβριο του 2016 και τώρα είδε το φως της δημοσιότητας δημοσιεύθηκε στο The Journal of Human Resources και αναλύει γιατί τα πρώτα παιδιά θα μπορούσαν να είναι πιο έξυπνα από τα μικρότερα αδέρφια τους. Η απάντηση στο ερώτημα που έθεσαν οι επιστήμονες είναι ο τρόπος που οι γονείς μεγαλώνουν τα πρώτα τους παιδιά και πως τα επόμενα που ακολουθούν.

Σύμφωνα με την έρευνα οι γονείς είναι πολύ αγχωμένοι στον τρόπο που θα μεγαλώσουν το πρώτο τους παιδί γι’αυτό και επενδύουν πολύ επάνω του προσέχοντας την παραμικρή λεπτομέρεια από την κύηση έως την μετέπειτα ανατροφή τους.

Συνήθως τείνουν να έχουν μεγαλύτερο άγχος για τις αξίες, τα ήθη και τις αντιλήψεις που θα τους μεταδώσουν και γι’αυτό δίνουν περισσότερο έμφαση στην πνευματική τους καθοδήγηση (διαβάζοντας τους βιβλία, μαθαίνοντας τους την αλφάβητο αλλά και συζητώντας μαζί τους καλλιεργώντας την αντίληψη τους).

Σίγουρα οι γονείς ασχολούνται και με τα μικρότερα παιδιά τους στη συνέχεια όμως η πλειοψηφία σύμφωνα με την έρευνα έδειξε πως χαλαρώνουν πολύ περισσότερο, κάτι που φαίνεται ακόμα και στις πιο ριψοκίνδυνες συνήθειες των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

«Οι νέοι γονείς τείνουν να θέλουν να κάνουν τα πάντα σωστά ενώ γενικότερα έχουν μεγαλύτερη επίγνωση σε ότι αφορά τις συναναστροφές τους με το παιδί αλλά και τις επενδύσεις που κάνουν σε αυτό. Στα ακόλουθα παιδιά οι γονείς τείνουν να χαλαρώνουν και να μην θεωρούν σημαντικά ή απαραίτητα κάποια από αυτά που θεωρούσαν για το πρώτο τους παιδί.» σημείωσε ο Jee-Yeon K. Lehmann, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Το μάθημα που πρέπει να πάρουν οι γονείς από αυτό είναι ότι οι επενδύσεις που κάνετε στα παιδιά σας έχουν μεγάλη σημασία, ειδικά αυτές που κάνετε στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Όλες αυτές οι δραστηριότητες με διδακτικό χαρακτήρα που κάνατε με το πρώτο σας παιδί ως ενθουσιασμένοι και αγχωμένοι γονείς, συνήθως έχουν θετική και μακροπρόθεσμη επίδραση στην ανάπτυξη τους.»