Ό,τι θα περιγραφεί από δω και κάτω, δεν είναι ακόμα σίγουρο πως θα εφαρμοστεί. Θα πρέπει πρώτα να περάσει από τη Γερουσία, να εγκριθεί και τότε θα ξεκινήσει η ισχύς του νόμου. Ο λόγος για το νόμο κατά των memes (anti-meme law τον λένε στις ΗΠΑ), ο οποίος έρχεται να δημιουργήσει ένα πολύπλοκο νομικό ζήτημα που εμπλέκει τον απλό χρήστη, τα social media και όσους έχουν σχέση με το εκάστοτε meme.

Σύμφωνα με την τροπολογία που προωθήθηκε στο Κογκρέσο, το κάθε meme θα περνάει από έλεγχο και το θιγόμενο πρόσωπο θα έχει το δικαίωμα να καταθέσει αγωγή στον δημιουργό ή όποιον θεωρεί ότι του προκαλεί ζημιά, και να διεκδικεί αποζημίωση ύψους 30.000 δολαρίων.

Πρόκειται για έναν νόμο που ισχύει ούτως ή άλλως, αυτός για τα πνευματικά δικαίωματα, απλώς μέχρι σήμερα δεν επιδίκαζε σημαντική αποζημίωση, αλλά ένα ποσό που ήταν χαμηλότερο από τα δικαστικά έξοδα. Με αυτή την αλλαγή, μπορεί να δημιουργηθεί ένα περίεργο δεδικασμένο.

Κι αυτό γιατί πολλά memes είναι απλώς φωτογραφίες κάποιων ανθρώπων ή πραγμάτων με μια λεζάντα πάνω τους. Αν αυτός που απεικονίζεται ή αυτό που απεικονίζεται αποτελεί εμπορική ή ηθική ιδιοκτησία κάποιου, τότε έρχεται ο νόμος να εξηγήσει τι μπορεί να συμβεί.

Αν το meme χρησιμοποιείται με προσβλητικό τρόπο, αν προκαλεί οικονομική ζημία, αν έχει αλλοιώσει την αυθεντική εικόνα ή αν χρησιμοποιείται για κέρδος, τότε δίνεται το δικαίωμα σε κάποιον που θίγεται να μηνύσει και να πάρει αυτό το ποσό. Κι αν δικαιωθεί δικαστικά, τότε θα καταστεί το meme και η αναπαραγωγή του ως παράνομα.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, αν περάσει από τη Γερουσία, θα ξεκινήσει μια διαδικασία διυλισμού του κώνωπα, με το χιούμορ να περιορίζεται δραστικά στα social media.

Κι αν οι ΗΠΑ σου φαίνονται μακρινές, μην ξεχνάς ότι παρόμοιος νόμος είχε περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο πέρσι, απλώς, ευτυχώς, δεν έτυχε να βρεθεί πεδίο εφαρμογής του κι είναι ουσιαστικά ανενεργός.