Συμβαίνουν πολλά τραγικά σε επίπεδο προσφύγων το τελευταίο διάστημα ως προς τη συμπεριφορά μας απέναντι τους. Το πρόβλημα είναι πως οι άσχημες συμπεριφορές δεν είναι οι επικρατούσες. Είναι όμως αυτές που κάνουν θόρυβο. Η καλοσύνη δεν έχει τόσο κρότο κι ίσως θα πρέπει να αρχίζει να αποκτάει. Ίσως θα πρέπει να επικοινωνείται με ένταση. Ίσως δεν θα πρέπει να μένει κρυφή και να λέμε ότι κάνουμε το καλό μόνο για να το κάνουμε κι όχι να το φωνάξουμε.

Εκτός από την Ένωση Μακεδονομάχων που θα στήσει μπάρμπεκιου έξω από καταυλισμό προσφύγων, σε μια το λιγότερο ακατανόητη κίνηση, έχουμε και το ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, του οποίου ο Σύλλογος Γονέων έκανε πορεία διαμαρτυρίας κατά των αιτούντων άσυλο προσφύγων με σύνθημα «Κλείστε τα σύνορα».

Ευτυχώς, απέναντι σε αυτό το κύμα ρατσισμού, έχουμε το Μουσικό Σχολείο Σερρών και το 15μελές του, δηλαδή τα ίδια τα παιδιά, που συνέταξαν μια ανακοίνωση-καλωσόρισμα προς τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους που θέλουν απλώς να μαθητεύσουν όπως όλα τα άλλα στον δυτικό κόσμο. Κι αυτό πρέπει να το αναδείξουμε περισσότερο από τη μισαλλοδοξία.

Ανακοίνωση 15μελούς Συμβουλίου Μουσικού Σχολείου Σερρών:

«Είναι γνωστό ότι το σχολείο μας, το Μουσικό Σχολείο Σερρών από την επόμενη εβδομάδα θα εντάξει στο μαθητικό του περιβάλλον προσφυγόπουλα ηλικίας 12-16 ετών από το κέντρο φιλοξενίας. Εξαρχής αυτό το γεγονός δημιούργησε κάποιους προβληματισμούς, όπως ήταν αναμενόμενο, όμως αυτοί γρήγορα παραμερίστηκαν, όταν κατανοήσαμε τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν αυτοί οι συνάνθρωποι μας.

Έτσι, εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Σερρών, καλωσορίζουμε τα παιδιά των προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας που θα φοιτήσουν φέτος στο σχολείο μας.

Μάλιστα ύστερα από συζήτηση που είχαμε με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες μας, αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα παιδιά αυτά, οι νέοι συμμαθητές και συμμαθήτριές μας, να αισθανθούν το σχολείο μας σαν δικό τους σχολείο, να νιώσουν ότι είναι ευπρόσδεκτοι και ότι εμείς είμαστε χαρούμενοι που θα τους έχουμε δίπλα μας.

Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η ανθρωπιά, η φιλοξενία και η μουσική μπορούν να ενώσουν βαθιά ανθρώπους διαφορετικών λαών, χρωμάτων, θρησκειών και πολιτισμών.

Καλώς ήρθατε παιδιά στο σχολείο μας, στο Μουσικό Σχολείο Σερρών».