Η 69χρονη μητέρα Gillian Relf μετανιώνει που έφερε στον κόσμο τον γιο της Stephen, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο Down. Πριν την κρίνετε, διαβάστε όλα όσα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Daily Mail.

«Το ξέρω ότι αυτό που λέω θα σοκάρει πολλούς γιατί αυτός είναι ο γιος μου τον οποίο αγάπησα, μεγάλωσα και υπερασπίστηκα για μισό αιώνα περίπου. Όμως αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, θα προτιμούσα να μην τον είχα γεννήσει και να είχα κάνει έκτρωση. Είμαι 69 ετών και ο σύζυγός μου 70 και θα γιορτάσουμε την χρυσή επέτειο του γάμου μας τον επόμενο μήνα. Ήμασταν μαζί από παιδιά και παντρευτήκαμε όταν εγώ ήμουν 19 και εκείνος 20. Γέννησα ένα χρόνο μετά τον Andrew και οι δύο μας ανυπομονούσαμε να αποκτήσουμε άλλο ένα παιδί για να ολοκληρωθεί η οικογένειά μας. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν τα μέσα ώστε να ξέρουν οι γονείς για τυχόν γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου όμως εγώ είχα την αίσθηση ότι κάτι πήγαινε στραβά», δηλώνει η Gillian Relf.

FML-JGL-RELF-221014-6

Και κατόπιν προσθέτει: «Τελικά μια Κυριακή, τον Ιανουάριο του 1967, έφερα στον κόσμο τον Stephen στο Kent & Canterbury Hospital. Τρεις μέρες αργότερα τον κοίταξα προσεκτικά παρατήρησα και είδα πως ήταν μικρούλης με αμυγδαλωτά σχιστά μάτια, επίπεδη μύτη και μια γραμμή στις παλάμες των χεριών του. «Είναι μόγγολο. Έτσι δεν είναι;» ρώτησα τη μητέρα μου. Ξέρω πως ακούγεται σοκαριστικό, αλλά έτσι αποκαλούσαμε τα παιδιά με σύνδρομο Down εκείνα τα χρόνια. Τους επόμενους εφτά μήνες προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου πως το αγόρι μου δεν έχει κάποιο πρόβλημα και είναι “φυσιολογικό”. Toκαλοκαίρι αρρώστησε και τον πήγα στο νοσοκομείο. Εκεί άκουσα τον παιδίατρο να τον αποκαλεί «μογγολάκι». Ο κόσμος όλος γκρεμίστηκε. Άρχισα να αναρωτιέμαι τι ακριβώς συνέβη και αν του το προκάλεσα εγώ, πόσο φοβερή θα είναι η ζωή του στο εξής και τι επίδραση θα έχει στον Andrew».

FML-JGL-RELF-221014-8

Παράλληλα, τονίζει: «Ξέρω πως τώρα πια θα περιμένατε να πω πως κοιτώντας πίσω, τα 47 αυτά χρόνια που τον έχω, κανένας μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτόν και πως είμαι ευγνώμων που δεν μου δόθηκε τότε η επιλογή να κάνω έκτρωση. Όμως κάνετε λάθος. Γιατί όσο κι αν τον αγαπώ και τον προστατεύω, ξέρω πως οι ζωές μας θα ήταν καλύτερες και πιο ευτυχισμένες και λιγότερο περίπλοκες αν δεν τον είχα γεννήσει. Εύχομαι να είχα την επιλογή και να είχα κάνει έκτρωση τότε, κάθε μέρα το εύχομαι. Αν δεν τον είχα γεννήσει θα είχαμε μια φυσιολογική ζωή και όταν εγώ και ο σύζυγός μου κλείναμε τα μάτια μας ο Andrew θα συνέχιζε μια κανονική ζωή χωρίς την ευθύνη να τον φροντίζει. Ναι, γι’ αυτό και μόνο θα έκανα έκτρωση, γιατί ανησυχώ τι θα απογίνει στον κόσμο αυτό, χωρίς να είμαι δίπλα του, όπως κάνω τα τελευταία 47 χρόνια».

mana gios syndromo down6

Τέλος, αναφέρει πως ο λόγος που βγήκε να μιλήσει δημόσια το θέμα αυτό, είναι γιατί θέλησε να υπερασπιστεί το 92% των γυναικών που όταν μαθαίνουν πως κυοφορούν ένα παιδί με σύνδρομο Down βάζουν τέρμα στην εγκυμοσύνη τους.

mana gios syndromo down4

Διαβάστε ακόμα:

Καθημερινοί ήρωες: Γεννήθηκαν με σύνδρομο Down και σήμερα είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες

Η συγκλονιστική ιστορία του μικρού οπαδού του Σαμαρά με σύνδρομο Down

Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down: Το ξεχωριστό βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου

Κατέβασε τώρα το People για το iPad δωρεάν από το App Store