Για διεξαγωγή EuroWorkingGroup αύριο και Eurogroup την Παρασκευή κάνουν λόγο πηγές σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ποταμιού, μετά από συνάντηση του Αλ. Τσίπρα, αποκάλυψε ότι το ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης μετατίθεται για αύριο. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί από ελληνικής πλευράς η πληροφορία που διακινείται σε κύκλους Βρυξελλών ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση Euro Workin Group την Πέμπτη για να παρουσιαστεί και να κριθεί η έγκριση του αιτήματος.

Πηγή της ευρωζώνης δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, προγραμματίζεται για αύριο η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και για την Παρασκευή η σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, με σκοπό να εξεταστεί σε βάθος το ελληνικό αίτημα. Στην αντίθετη περίπτωση, ανέφερε η ίδια πηγή, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε Eurogroup, ούτε η EWG.

Στο μεταξύ το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια επέκτασης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδος από την πλευρά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ . Σύμφωνα με το πρακτορείο ο Γιούνκερ δήλωσε σε γερμανικό περιοδικό ότι εργάζεται από κοινού με τον επικεφαλής του Eurogroup προκειμένου να καταφέρουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι.

«Δουλεύω μαζί με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου’ να επιτύχει την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος , ώστε να καλυφθεί το χρονικό διάστημα μέχρι το καλοκαίρι», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche ο Γιούνκερ.

Ο ίδος μάλιστα φέρεται να δήλωσε στο περιοδικό ότι η παράταση θα δώσει στους αξιωματούχους της ευρωζώνης και την ελληνική κυβέρνηση το χρόνο προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Γκάμπριελ: Θετική η κίνηση της κυβέρνησης
Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε σήμερα την ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μετά την ανακοίνωση ότι η Αθήνα θα υποβάλει αίτημα στην ευρωζώνη για την παράταση της δανειακής συμφωνίας της για διάστημα έως έξι μηνών.

«Είναι καλό που η κυβέρνηση στην Ελλάδα προφανώς αποφάσισε χθες το βράδυ να λάβει υπόψη της τα ελληνικά συμφέροντα και όχι μόνο αυτά του κόμματός της. Ανακοίνωσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί πρόοδος», είπε ο Γκάμπριελ.

Νωρίτερα ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι η παράταση της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ενημέρωση σε Θεοδωράκη και Βενιζέλο από Τσίπρα
Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την πρόταση που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση για παράταση της δανειακής σύμβασης, είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στάυρος Θεοδωράκης σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε και για εξειδικευμένες προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι κοστολογημένες και θα εμπεριέχονται στην πρόταση. Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης, σημείωσε ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας, αλλά όπως είπε, επισήμανε στον πρωθυπουργό: «Πρέπει να τελειώνουμε με το περιτύλιγμα και να μπούμε στο παρασύνθημα» το οποίο, όπως είπε, είναι «δουλειές, δουλειές, δουλειές».

Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Ελπίζω ότι την Παρασκευή θα έχουμε καλά νέα, εξαρτάται και από τις προτάσεις της κυβέρνησης».

Σε ερώτηση από πού πηγάζει η αισιοδοξία του, ανέφερε ότι είναι εκ φύσεως αισιόδοξος, και σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί όπως είπε, «ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά, αλλά πάνω απ΄όλα διαπραγματευόμαστε για να μείνει η χώρα στο κέντρο της ΕΕ».

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.

Πηγή: Fortunegreece.com