Στην Ιστορία του βρετανικού κοινοβουλίου έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που έκλεισε για κάποιες μέρες και άνοιξε ξανά. Είτε ήταν σε περίοδο διακοπών είτε σε περίοδο που ένας υπουργός ήθελε να περάσει ένα νομοσχέδιο και δεν είχε την πλειοψηφία. Οπότε ο πρωθυπουργός έκλεινε τη βουλή για μια βδομάδα συνήθως, ώστε να υπάρξει ανασύνταξη και μια νέα πρόταση.

Αυτό που έκανε όμως ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε προηγούμενο. Ενώ η βουλή είχε παύση εργασιών τον Αύγουστο, άνοιξε ξανά και ο Τζόνσον την έκλεισε για 5 εβδομάδες. Το έκανε μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή του βρετανικού έθνους, ενάμιση μήνα πριν την οριστική ημέρα για το Brexit. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου ήθελε να κρατήσει κλειστή τη βουλή ο πρωθυπουργός.

Όπως συμβαίνει συνήθως, αυτά που δεν έχουν προηγούμενο, γεννούν κι άλλα χωρίς προηγούμενο. Ούτως ή άλλως η Βρετανία βαδίζει σε αυτό που λέμε αχαρτογράφητα ύδατα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το Brexit.

Τώρα όμως βρισκόμαστε κοντά στο σημείο μηδέν. Ο Τζόνσον ζήτησε από τη βασίλισσα τη δικαιοδοσία για να σταματήσει τις εργασίες της βουλής, όμως εκεί παρενέβη το Ανώτατο Δικαστήριο και έκρινε την πράξη του παράνομη παμψηφεί. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο παρεμβαίνει σε τέτοιο βάθος στην πολιτική ζωή της χώρας. Πρόκειται στην ουσία για μια «παράνομη» παρέμβαση.

Οι συνθήκες όμως το επιτάσσουν και ο νόμος αφήνει αυτό το παράθυρο ανοιχτό, εφόσον τίθεται ζήτημα εθνικού κινδύνου. Η πλειοψηφία των νομοθετικών συντελεστών της χώρας έχει ταχθεί απέναντι στο πολιτικό σχέδιο του Τζόνσον. Υπήρξαν πάρα πολλοί πολιτικοί είτε εντός της βουλής είτε εκτός, ιδίως από τη Σκωτία, που κατέθεσαν υπόμνημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αναλάβει δράση και κάπως έτσι ήρθε αυτή η πρωτοφανής κίνηση.

Την ώρα που ο Τζόνσον διατείνεται μόνος του πως στις 31 Οκτωβρίου θα γίνει Brexit είτε με συμφωνία είτε χωρίς, τόσο η αντιπολίτευση όσο και αυξανόμενα τμήματα του δικού του κόμματος (20 βουλευτές αυτομόλησαν ή μεταπήδησαν σε αντίπαλα στρατόπεδα), θέλουν να βρεθεί τρόπος για Deal Brexit.

Δείτε την ανακοίνωση του αποτελέσματος της συνεδρίασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την Βαρόνο του Ρίτσμοντ Μπρέντα Χέιλ.