Η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τίτλο «Tax Foundation» αποκαλύπτει ότι ειδικότερα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2008-2018 εξοντώθηκαν φορολογικά.

Συγκεκριμένα, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε κατά 5,8 εκατοστιαίες μονάδες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στις αυξήσεις φόρων για τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι, την ίδια περίοδο, με εξαίρεση την Κύπρο, στην οποία ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,4%, σχεδόν παντού αλλού στην Ευρώπη οι φόροι των επιχειρήσεων μειώνονταν. Η Ελλάδα κατόρθωσε να καταταχθεί στην τελευταία θέση (31η) μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ στη λίστα με τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πως η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητές της, κάτι που οι ελληνικές επιχειρήσεις περιμένουν έντονα, προκειμένου να ελαφρυνθούν λίγο από τα φορολογικά βάρη, που έχουν αναγκαστεί να σηκώσουν την τελευταία δεκαετία.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, συγκεκριμένα, προβλέπει ότι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής, από 28% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 20% και ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων θα μειωθεί από το 10% στο 5%. Η διαπίστωση του ΟΟΣΑ συσχετίζεται με τις επιτακτικές κινήσεις της κυβέρνησης να περιλάβουν στο φορολογικό νομοσχέδιο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή τόσο άμεσα.

Οι διεθνείς οργανισμοί, πάντως, έστειλαν μήνυμα ανησυχίας και προβληματισμού προς την Αθήνα, για τους κινδύνους που διατρέχει η ελληνική οικονομία, ειδικότερα κάτω από τις συνθήκες της ύφεσης που έχει ξεκινήσει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Σημειώνεται, επίσης ότι, σε μια εποχή που τα διεθνή κεφάλαια αποσύρονται από παραγωγικές επενδύσεις και αναζητούν αμυντικές (ομόλογα, χρυσός), το ΔΝΤ στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποτιμώντας αρνητικά την οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα στο α’ εξάμηνο του 2019.

Δείτε τη συνέχεια στο Fortunegreece.com