Ο Προκόπης Παυλόπουλος ταξίδεψε στο Πόρτσμουθ και έδωσε το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απόβαση των Συμμαχικών Δυνάμεων στη γαλλική Νορμανδία, την 5η Ιουνίου 1944.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσώπησε την χώρα μας και κάθισε δίπλα στην απαστράπτουσα Μελάνια Τραμπ και στη βασίλισσα Ελισάβετ. Μάλιστα στην τελετή ήταν παρευρέθηκαν 300 ήρωες που επιβίωσαν από την εισβολή στη Γαλλία το 1944. Ο Ντόναλντ Τραμπ συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία, κάθισε δίπλα στη βασίλισσα και τον πρίγκιπα Κάρολο.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη σειρά πήραν τις θέσεις τους ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τερέζα Μέι, ο πρίγκιπας Κάρολος, η βασίλισσα Ελισάβετ, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Μελάνια Τραμπ, ο Προκόπης Παυλόπουλος και η Άνγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε σύντομο διάλογο με την βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς περίμενες για να την χαιρετήσει. Τις συστάσεις είχε αναλάβει η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

https://youtu.be/K2EFk5HkNEg

Το μήνυμα του Παυλόπουλου

«Η ιστορική, από κάθε άποψη, επιχείρηση της Απόβασης στη Νορμανδία ήταν έργο της στενής συνεργασίας των διψασμένων για ελευθερία και Δημοκρατία λαών της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτή η συνεργασία είναι επίκαιρη και αναγκαία, αν αναλογισθούμε τι συμβαίνει σήμερα στον Πλανήτη. Μέσω αυτής πρέπει, για μιαν ακόμη φορά, να υπερασπισθούμε, σε όλο τον κόσμο, την ειρήνη, την ελευθερία και την δημοκρατία. Και κάθε μια πλευρά αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το ιστορικό χρέος», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Όσο για εμάς, τους πολίτες της Ευρώπης, η Επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία μας διδάσκει το χρέος να υπερασπιζόμαστε, στο διηνεκές, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο γεννήθηκε μέσ´ από τις στάχτες του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου, από τους κάθε είδους εχθρούς του, που επιχειρούν να το κατεδαφίσουν. Δεν θα περάσουν. Δεν θα τους επιτρέψουμε να παρεμποδίσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν θα τους επιτρέψουμε να απειλήσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».