Το Instagram στοχεύει να γίνει το καλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και για αυτό το λόγο βελτιώνεται συνεχώς. Μπορεί να μην φτάνει στα επίπεδα του Facebook, όμως εκατομμύρια είναι οι χρήστες που μοιράζονται ανακριβή στοιχεία σύμφωνα με έρευνες.

Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί πως υπάρχουν ιατρικές ανακρίβειες και παραπληροφόρηση από ειδησεογραφικά προφίλ σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα στις ΗΠΑ πολλά είναι τα post που έχουν να κάνουν με την επιλογή για τον εμβολιασμό.

Αντίστοιχα πολλοί είναι αυτοί που μέσω social media κάνουν ένα είδος προπαγάνδας, επηρεάζοντας όσους βλέπουν τις αναρτήσεις τους.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν εντοπίζεται κάποια ανακρίβεια στο Instagram; Κι όμως δεν πρόκειται να το κατεβάσουν αλλά στοχεύουν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό….

Πρόκειται να κάνουν μία ηλεκτρονική «ετικέτα», όπου θα φαίνεται πως η συγκεκριμένη ανάρτηση χαρακτηρίζεται ως παραπληροφόρηση.

Σύμφωνα με το Poynter οι ιθύνοντες του Instagram σκέφτονται να εφαρμόσουν ακόμη και pop-up ειδοποίηση σε χρήστες που βρίσκουν τέτοιο περιεχόμενο.

Γενικότερα μπορεί η μέθοδος αυτή να μη στηρίζει την ελευθερία έκφρασης που θέλουν να προβάλλουν τα social media, όμως στόχος του Instagram φαίνεται πως είναι να «καθαρίσει» τους λογαριασμούς, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό στις διαφημιστικές εταιρείες.