Οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία και την Ταïλάνδη έχουν κοινό παρανομαστή: βαθιά ριζωμένα, άλυτα πολιτικά ζητήματα που «σιγοβράζουν» επί χρόνια. Εάν σε κάποια από τις δυο χώρες η κατάσταση εκτραπεί, το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τους επενδυτές.

Οι αναπτυσσόμενες αγορές ήταν ιδιαίτερα ασταθείς φέτος, μια χρονιά που, για παράδειγμα, ανακόπηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κίνα και σημειώθηκαν πολιτικές αναταραχές στη Βραζιλία και την Αίγυπτο. Ο δείκτης των Αναπτυσσόμενων Αγορών (MSCI) έχει πέσει 5,3% μέσα σε ένα χρόνο, σε σύγκριση με τον S&P που έχει αυξηθεί 27% την ίδια περίοδο. Η αναζήτηση του κέρδους, όμως, έχει οδηγήσει αμερικανικά κι ευρωπαϊκά κεφάλαια με δισεκατομμύρια δολάρια προς τις αναπτυσσόμενες αγορές.

Διαβάστε ακόμα: «Η Ελλάδα είναι ιδέα για εκατομμύρια ανθρώπους στο κόσμο»

Έτσι το χρηματιστήριο της Αργεντινής έχει κερδίσει 70% από τον Ιούλιο, 2ενώ οι επιχειρήσεις σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με την επενδυτική πλατφόρμα Dealogic, έχουν καταφέρει να πουλήσουν ομόλογα 71 δισ. δολαρίων από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο. Η Ουκρανία και η Ταïλάνδη είναι οι δυο «αγαπημένες» των επενδυτών στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία αντίστοιχα, παρότι η συνεχιζόμενη αναταραχή θα έπρεπε ίσως να έχει χτυπήσει το «καμπανάκι» κινδύνου.

Διαβάστε περισσότερα στο: Fortunegreece.com