Το έθιμο καλεί τη Μεγάλη Πέμπτη να βάφονται στα ελληνικά νοικοκυριά τα πασχαλινά αυγά. Η παράδοση που κρατά χρόνια, θέλει τα αυγά να είναι κόκκινα λόγω πληθώρας συμβολισμών με τις θεωρίες για το χρώμα τους να ποικίλουν.

Είναι συνηθισμένο να υπάρχουν πολλά σπασμένα αυγά κατά τη διάρκεια του βαψίματος, αλλά και αστοχίες. Πώς θα επιλέξετε τα κατάλληλα για την συγκεκριμένη περίσταση;

 Σας παρουσιάζουμε ορισμένα tips για τη σωστή επιλογή των πασχαλινών αυγών και την σωστή διαδικασία βαψίματος

– Επιλέξτε μικρά λευκά ή καφέ αυγά, χωρίς στίγματα, τα μικρά αυγά έχουν πιο γερό τσόφλι!

– Καθαρίστε με τρεχούμενο νερό τα αυγά από τυχόν ακαθαρσίες και φτερά.

– Αφήστε τα αυγά εκτός ψυγείου για να έχουν θερμοκρασία δωματίου και αφήστε τα 30 λεπτά σε χλιαρό νερό και τρίψτε τα ελαφρά.

– Τοποθετήστε τα στο σκεύος που θα τα βράσετε και καλύψετε με νερό προσεκτικά. Βράστε τα για 12-15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

– Μόλις βράσετε τα αυγά, βάλτε τα σε κρύο νερό και τρίψτε τα ελαφρά για να φύγει η μεμβράνη και να βαφτούν ομοιόμορφα και χωρίς να σας ξεφλουδίσουν!

– Αφού βάψετε τα αυγά και κρυώσουν και να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, τα γυαλίζουμε με ένα κομμάτι ύφασμα, μακό, που έχουμε βουτήξει σε ελαιόλαδο.

– Για να είστε σίγουροι για την ποιότητά τους, ψύξτε τα κατάλληλα μέχρι τη βρώση τους.

– Μην ανησυχήσετε σε περίπτωση που δείτε πράσινο τον κρόκο, καθώς οφείλεται στο υπερβολικό βράσιμό ή στην ποσότητα σιδήρου στο νερό του βρασμού.

– Το θολό ασπράδι είναι μια ένδειξη ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο.