Μείωση του αριθµού των εισακτέων στα πανεπιστήµια, αγγλόφωνα τµήµατα µε δίδακτρα για ξένους φοιτητές, κατάργηση του ασύλου και άµεση δροµολόγηση των διαδικασιών για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήµα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

O πρωθυπουργός τόνισε ότι τα πανεπιστήµια θα είναι αυτά τα οποία θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθµό των εισακτέων, καθώς αυτό είναι δουλειά των πανεπιστηµίων και όχι του υπουργείου Παιδείας. Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι από του χρόνου ο αριθµός των εισακτέων θα µειωθεί δραµατικά. Είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήµια και κυρίως τα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κάθε έτος προτείνουν στο υπουργείο περιορισµένο αριθµό εισακτέων, µε την αιτιολογία ότι δεν µπορούν να εκπαιδεύσουν µεγάλο αριθµό φοιτητών και ιδιαίτερα στα τµήµατα τα οποία έχουν εργαστήρια.

Τα προηγούµενα χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τελικά δεν ελάµβανε υπόψη τις προτάσεις των πανεπιστηµίων. Ο εκάστοτε υπουργός αποφάσιζε και ανακοίνωνε τον τελικό αριθµό, ο οποίος φυσικά καµία σχέση δεν είχε µε αυτόν που πρότειναν τα ιδρύµατα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίµησε ότι στην Ελλάδα θα έρθουν 10.000 ξένοι φοιτητές µε δίδακτρα στα υπό ίδρυση πανεπιστηµιακά αγγλόφωνα τµήµατα. Γενικότερα για τα θέµατα της Παιδείας ανέφερε ότι δροµολογούνται οι διαδικασίες για 4.500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή, ενώ σταδιακά θα αντιµετωπιστεί και το ζήτηµα των αναπληρωτών καθηγητών.

Πηγή: Ethnos.gr