Όλος ο πλανήτης είναι από χθες, Δευτέρα 15/04, με το βλέμμα του στραμμένο στο Παρίσι και τον ιστορικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Η φωτιά που ξεκίνησε γύρω στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) οδήγησε στην κατάρρευση του εμβληματικού καμπαναριού και κατέστρεψε το κτίριο των 856 ετών. Την κατάρρευση του καμπαναριού ακολούθησαν η κατάρρευση της οροφής και του ρολογιού της πρόσοψης.

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Και δεν ήταν φυσικά, ο μοναδικός του έγραψε στο Twitter για τη καταστροφή του μνημείου, που είναι διάσημο σε όλο τον πλανήτη.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation κυκλοφορεί με εξώφυλλο τη στιγμή της κατάρρευσης, και το εξώφυλλό της έγινε viral.

Πολλές από τις αναρτήσεις στο Twitter και το Instagram είχαν βεβαίως να κάνουν με το «πριν» και το «μετά» του καθεδρικού ναού, και φυσικά, όλοι είχαν να δηλώσουν πόσο συγκλονισμένοι και απαρηγόρητοι είναι μ’ αυτή την καταστροφή.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά tweets και ποστ στο Instagram:

O Κουασιμόδος, ο ήρωας του μυθιστορήματος του Βίκτωρος Ουγκό, η Παναγία των Παρισίων, θρηνεί για τον καθεδρικό ναό

View this post on Instagram

#JeSuisQuasimodo #NotreDame #Paris ?

A post shared by The Balthazar Journal (@thebalthazarjournal) on

Και η αντίδραση της ηθοποιού Laura Dern

«Κλαίω. Το δώρο του φωτός. Η Notre- Dame σε φωτιά. Η καρδιά μου έχει σπάσει. Η πατρίδα που αγάπησαν η γιαγιά και η μητέρα μου»

Με ανάρτησή του στο Facebook, το μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης σημειώνει:

«Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων είναι η ψυχή του Παρισιού. Πολύ δε περισσότερο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για όλα τα ιδανικά του κόσμου και ένα μνημείο υψηλής καλλιτεχνικής φιλοδοξίας, ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα που ξεπερνά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τον ίδιο τον χρόνο.  Επιβίωσε για τόσα χρόνια – από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης μέχρι τη ναζιστική κατοχή- που το να παρακολουθεί κανείς την καταστροφή της είναι αβάσταχτο».