Η κτηνίατρος – γαστρεντερολόγος Βασιλική Σταθοπούλου μιλά στο People για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με τα αδέσποτα ζώα, τον τρόπο που ενεργούν οι κρατικοί φορείς, τις υποδομές που έχουν οι δήμοι ώστε να μειώσουν τα κρούσματα αλλά και το δικαίωμα ζωής των τετράποδων φίλων μας.

Η Βασιλική Σταθοπούλου αγκαλιά με μια γατούλα που υιοθετήθηκε πρόσφατα!

Η κα Σταθοπούλου απασχόλησε ιδιαιτέρως τα Μέσα με την ενεργό της δράση στην τραγωδία στο Μάτι. Βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην καμένη γη και προσπάθησε να σώσει τόσο τα αδέσποτα όσο και τα εγκλωβισμένα ζώα καθώς και να μεταφέρει τις γνώσεις της στους εθελοντές για να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πυρόπληκτα ζώα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων η κτηνίατρος Βασιλική Σταθοπούλου γράφει στο People

«Aδέσποτος»  σύμφωνα με το λεξικό της νέας ελληνικής είναι εκείνος που δεν έχει δεσπότη, δηλαδή αφεντικό και που κανένας δεν ελέγχει τις κινήσεις του. Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία 2 χρόνια στα έντυπα μέσα για τα ασυνόδευτα παιδιά και τα αδέσποτα ζώα, καθώς και για την σιωπηρή ανοχή που επιδεικνύουν οι σύγχρονες κοινωνίες απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Ο παραλληλισμός δεν είναι τυχαίος. Είναι σαφής και αποδεδειγμένος  ο συσχετισμός ανάμεσα στην παιδική κακοποίηση και στην ανάλγητη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα. Ο άνθρωπος  με έλλειψη παιδείας και κυρίως με έλλειψη ενσυναίσθησης λειτουργεί ως παθητικός παρατηρητής της ζωής του στην καλύτερη εκδοχή, ενώ στο αντίθετο άκρο βρίσκονται τα μη καταμετρήσιμα πλέον περιστατικά παιδικής κακοποίησης (λεκτικής και σωματικής) και τα ακόμη πιο αποτρόπαια συμβάντα κακοποίησης ζώων (ακρωτηριασμοί, πυροβολισμοί, ακινητοποίηση με αλυσίδες, στέρηση φαγητού και νερού). Την τελευταία 5αετία στις προηγμένες πολιτισμικά χώρες σε θέματα ευζωίας των ζώων θεσπίστηκαν μέτρα που να προασπίζουν τα δικαιώματά τους: οι «5 ελευθερίες» (5 freedoms).

·         To δικαίωμα στη σίτιση και στην ανεμπόδιστη πρόσληψη νερού

·         Το δικαίωμα στην ασφαλή στέγαση και εύρεση καταφυγίου

·         Το δικαίωμα στην έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, θεραπεία και ανακούφιση από τον πόνο

·         Το δικαίωμα της ανάπτυξης υγιούς συμπεριφοράς και αποφυγής της απομόνωσης

·         Το δικαίωμα στη διαβίωση που είναι απαλλαγμένη από φόβο και συνθήκες έντονης ψυχολογικής βίας.

Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία αποδεχόμενη την ύπαρξη αδεσπότων στους δρόμους και στρέφοντας το βλέμμα από την άλλη πλευρά, συνυπογράφει στην έλλειψη κοινωνικών δομών και μηχανισμών που θα μπορούσαν να αποσυμφορίσουν  το πρόβλημα.

Η οργάνωση του ΟΗΕ καταγράφει σε χρονικό διάστημα 9 μηνών από τον Ιανουαριο του 2018 έως το Σεπτέμβριο του 2019, 19.000 ασυνόδευτα παιδιά να φιλοξενούνται εκ περιτροπής σε ανοικτές δομές φιλοξενίας, να είναι παγιδευμένα σε νησιά ή σε de facto κέντρα κρατήσεων, αναμένοντας μια θέση στα καταφύγια της χώρας. Τα παιδιά αυτά είναι ευάλωτα στους κινδύνους της νύχτας, των καιρικών συνθηκών, στην παντελή έλλειψη κατάλληλων μηχανισμών ασφάλειας.

Μας θυμίζει μήπως αυτό τι συμβαίνει με τα αδέσποτα ζώα;

Σε πρώτη πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Protect Animals Greece σε χρονικό διάστημα ενός έτους (2017-2018)  για την αποτύπωση και έγκυρη καταγραφή της σημερινής εικόνας στην διαχείριση των αδεσπότων τα στοιχεία που προκύπτουν είναι εντυπωσιακά.

Στο σύνολο των 325 δήμων που διενεργήθηκε η έρευνα:

·         224 δήμοι δίεθεταν στοιχειώδες πρόγραμμα διαχείρισης αδεσπότων, ενώ οι 78 όχι.

·         47 δήμοι μόνο είχαν αναθέσει το πρόγραμμα διαχείρισης αδεσπότων σε εξειδικευμένο τμήμα αναφοράς που θα είχε αρμοδιότητες τόσο για την ιατρική περίθαλψη των ζώων όσο και για θεματα κοινωνικής φύσης (σκύλοι που δαγκώνουν, αγέλες, εγκατάλειψη ή παραμέληση ζώων).

·         23 δήμοι μόνο είχαν κτηνίατρο στο ειδικό τμήμα για τη διαχείρηση

·         25 δήμοι μόνο (!!) έκαναν επίσημη καταγραφή των περιστατικών που διεκπεραίωναν για τα αδέσποτα ζώα

·         52 δήμοι είχαν αυτοκίνητο συλλογής αδεσπότων

·         81 δήμοι είχαν σταθερό προβλέψιμο κονδύλι αφιερωμένο για την κάλυψη των αναγκών των αδέσποτων ζώων.

·         44 δήμοι διαθέτουν δημοτικό καταφύγιο, ενώ ο υπόλοιπος αριθμός ζώων εξυπηρετείται από τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές.

·         Οι περισσότεροι δήμοι δεν θεωρούν τους δηλητηριασμούς ως μορφή κακοποίησης αλλά μερικές φορές και ως τρόπο διαχείρισης του υπερπληθυσμού και της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής (!!!)

·         Οι γάτες πολλές φορές δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα στειρώσεων-εμβολιασμών διότι επικρατεί η αντίληψη ότι δεν συγκαταλέγονται στα αδέσποτα, αλλά είναι διακοσμητικό στοιχείο των δρόμων της Ελλάδας!

Στις 22 Οκτωβρίου 2018 ξεκίνησε στη Σαντορίνη μετά από αίτημα των τοπικών αρχών και με τη συνεργασία των κτηνιάτρων από διάφορες περιοχές, πρόγραμμα στείρωσης για αδέσποτους σκύλους που βρίσκονταν σε απρόσιτες  περιοχές  και δεν είχαν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία.

Η δράση διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προστασία των ζώων Protect Animals Greece σε συνεργασία με το Δήμο και τους κτηνιάτρους στη Σαντορίνη. Το ταξίδι και η εμπειρία ήταν συναρπαστική και αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχουν συντονισμένες ομάδες με κοινή βλέψη και όραμα, το αποτέλεσμα δικαιώνει τους πάντες.

Δείτε το βίντεο με την ενέργεια της Protect Animals Greece! Πώς κατάφεραν να στειρώσουν πάνω από 150 αδέσποτα σκυλιά στη Σαντορίνη και ποια η αντίδραση των κατοίκων;

Είναι επιβεβλημένο να σκύψουμε στο θέμα των αδεσπότων είτε μας αφορούν τα ζώα είτε όχι. Οφείλουμε να αντιληφθούμε εάν θέλουμε να είμαστε μια κοινωνία με υγιή αντανακλαστικά ότι η κακοποίηση και η παραμέληση των ζώων έχει άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Πλήττει τον τουρισμό, την ασφάλεια και την υγιεινή των πολιτών, πλήττει για άλλους το πιο τρυφερό κομμάτι της καρδιάς μας που δεν μπορεί να στρέψει το βλέμμα του σε κάθε είδους κακοποίηση.  Ο θεσμός του σκύλου της πολυκατοικίας, όπου πολλές οικογένειες ενώνουν τις δυνάμεις τους και αναλαμβάνουν από κοινού τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης, στέγασης και σίτισης ενός αδεσπότου φαίνεται να λειτουργεί εξαιρετικά. Έστω και ένα αδέσποτο ζώο να γίνει ημιδεσποζόμενο, να αποκτήσει συνθήκες ασφάλειας και αγάπης είναι κέρδος δικό μας.

Παιδεία δεν είναι τα πτυχία μας. Είναι ο τρόπος που σε μια κοινωνία διαχειριζόμαστε τους αδύναμους, όταν εμείς διαθέτουμε τη δύναμη. Είναι ο τρόπος που σεβόμαστε τους γηραιότερους, ο τρόπος που διαμορφώνουμε νοοτροπία νοιαξίματος και ενσυναίσθησης  στα παιδιά που θα αποτελέσουν τη δεξαμενή των αυριανών υγιών πολιτών, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε πληθυσμούς που  δεν μπορούν να μας μιλήσουν παρά μόνο με τον ιδιαίτερο τρόπο τους και εξαρτώνται από εμάς, όπως τα αδέσποτα.

Δεν μπορούμε να γίνουμε αυτό που θα επιθυμούσαμε, παραμένοντας αυτό που είμαστε.

Η αλλαγή έρχεται μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις αγάπης που γίνονται με συνέπεια και όχι ως πυροτέχνημα.

«Well done is better than well said».

Βασιλική Σταθοπούλου DVM, Γαστρεντερολόγος Ζώων Συντροφιάς, GPCertSAM, GPCertΕndo(ESVPS), Pg CertSAM (HAU).