Το σοβαρό ζήτημα με την διαχείριση των γαϊδουριών στο νησί της Σαντορίνης δεν είναι πρόσφατο. Είναι τώρα μια τριετία που έχει αναδειχθεί ο βασανισμός που υφίστανται ουσιαστικά τα ζώα αυτά προκειμένου να ικανοποιήσουν τις τουριστικές απαιτήσεις. Η Σαντορίνη γεμίζει 5-6 μήνες το χρόνο και η πίεση που ασκείται στα γαϊδουράκια είναι πέρα από τη φύση τους. Ιδίως η διαδικασία του παστουρώματος είναι δείγμα κακοποίησης.

Αυτή την κατάσταση την είδε από κοντά το καλοκαίρι που μας πέρασε ο γνωστός μουσικός Τόμι Λι, ντράμερ των Motley Crue. Ο Λι έχει καταγωγή από την Ελλάδα και στις διακοπές του με θαλαμηγό στη Σαντορίνη ήρθε αντιμέτωπος με την λειτουργία των ντόπιων ως προς τα γαϊδουράκια.

Γι΄αυτό αποφάσισε να στείλει επιστολή μέσω της Peta στον Μάκη Βορίδη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία του ζητά να λάβει δράση για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

«Κύριε Υπουργέ Μάκη Βορίδη

Είναι για μένα μεγάλη τιμή να έχω γεννηθεί στην Αθήνα. Όταν βρίσκομαι σε περιοδεία με τους Mötley Crüe μιλάω περήφανος για την ελληνική μου καταγωγή. Όμως κάτι αμαυρώνει το όνομα της Ελλάδας και ελπίζω εσείς να μπορέσετε να συμβάλλετε στην επίλυση αυτού του προβλήματος: Εννοώ την φρικτή κακοποίηση εξαντλημένων γαϊδουριών και μουλαριών, τα οποία πρέπει να κουβαλούν τους τουρίστες στους κατακόρυφους λόφους της Σαντορίνης.

Επισκέφτηκα το νησί αυτό το καλοκαίρι σε ταξίδι με θαλαμηγό. Προσδέσαμε στο νησί δύο ημέρες κι εγώ αρνήθηκα να μεταφερθώ στο κέντρο της πόλης πάνω σε ένα γάιδαρο.

Στο CNN είδα πρόσφατα αυτό το άρθρο και μετά απο αυτό αποφάσισα να αναλάβω δράση μαζί με τους φίλους μου από την PETA, ώστε να σταματήσει αυτός ο βασανισμός των ζώων. Με εξόργισε ιδιαίτερα ότι ο νόμος που υιοθετήθηκε πριν από λίγα χρόνια για την προστασία των γαϊδουριών δεν εφαρμόζεται.

Οι τουρίστες της Σαντορίνης θα πρέπει να χρησιμοποιούν το εξαιρετικό συρματόσχοινο! Αντί αυτού κάθονται μαζικά πάνω σε εντελώς εξαντλημένους γαϊδούρια, που κουβαλάνε τους ανθρώπους και ανεβοκατεβαίνουν πολλές φορές την ημέρα τα 500 σκαλοπάτια μεταξύ του λιμανιού και της παλιάς πόλης των Φηρών.

Σαμάρια που δεν είναι καλά τοποθετημένα προκαλούν ανοιχτές πληγές οι οποίες πολλές φορές δεν λαμβάνουν θεραπεία. Τα ζώα δεν έχουν καθόλου προστασία από τον καυτό ελληνικό ήλιο και κάνουν μόνο σπάνια διαλείμματα. Ούτε καν τα δίνουν τροφή και νερό.

Οι εικόνες αυτών των ζώων που υποφέρουν με ακολουθούν μέχρι σήμερα. Είναι στο χέρι σας, να σταματήσετε αυτόν τον βασανισμό των ζώων και η Σαντορίνη να γίνει ένας ωραίος τόπος για τουρίστες καιγια ζώα. Παρακαλώ σταματήστε την ξεπερασμένη ταλαιπωρία των «ζώων-ταξί». Θα χαρώ για την απάντησή σας. Ευχαριστώ για το χρόνο και τις προσπάθειές σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Tommy Lee»