Την αποσύνθεση του θρυλικού υπερωκεάνιου «Τιτανικού», διαπίστωσαν οι δύτες που πλησίασαν το σκουριασμένο κουφάρι του για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια.

Μάλιστα ο ιστορικός πλοίων Παρκς Στέφενσον που έλαβε μέρος στο εγχείρημα καταγραφής του ναυαγίου δήλωσε στο BBC πως «Ο Τιτανικός επιστρέφει στη φύση».

Οι δύτες είδαν να λείπουν από το πλοίο ολόκληρα κομμάτια. Μάλιστα ένας από αυτούς δήλωσε στο βίντεο : «Ίσως το πιο σοκαριστικό σημείο αποσύνθεσης να είναι το δωμάτιο του καπετάνιου. Η διάσημη μπανιέρα του καπετάνιου δεν υπάρχει πια. Όλη αυτή η πλευρά του καταστρώματος καταρρέει».

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1985 στον Βόρειο Ατλαντικό, σε βάθος περίπου 3,2 χιλιομέτρων από την επιφάνεια. Τότε βρισκόταν σε καλή κατάσταση παρά την παραμονή του, επί 73 χρόνια, στο παγωμένο σκοτάδι.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις καταδύσεις στο ναυάγιο. Το κουφάρι είναι ο μοναδικός μας μάρτυρας για το τι συνέβη σε αυτό το πλοίο, στους επιβάτες του», λέει ο Ρόμπερτ Μπλάιθ του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου της Βρετανίας.

Το βίντεο του Τιτανικού θα αποτελέσει μέρος ενός νέου ντοκιμαντέρ από την βρετανική Atlantic Productions.