Πόσες χιλιάδες strip clubs υπάρχουν απ’ άκρη σ’ άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής; 4.000 είναι η απάντηση.

Ποιος είναι ο ετήσιος τζίρος του; 7 δις δολάρια μόνο για πέρσι. Τι δεν έχει αλλάξει ποτέ, ωστόσο, για να συνεχίσουμε να μιλάμε με αριθμούς; Η τιμή του χορού της κάθε stripper. Από το 1990, ο πελάτης αρκεί να δώσει ένα 20δόλαρο για να απολαύσει τον χορό μίας σχεδόν γυμνής κοπέλας πάνω από το κεφάλι του.

Τίποτα περισσότερο, όμως. Ούτε ο πληθωρισμός, ούτε οι ανάγκες, ούτε καν η απαίτηση για αξιοπρεπή μεροκάματα δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν την αμοιβή μίας stripper.

View this post on Instagram

There are nearly 4,000 strip clubs in the U.S. Last year, they brought in $7 billion in revenue. But in many places, the price of a lap dance has remained essentially unchanged since 1990, despite inflation. “If you ask the customer to pay more than $20, they’ll look at you like you have two heads,” said Zara Moon, a stripper and artist in Los Angeles. In response to issues like this, dancers and their allies across the nation are fighting to reform labor practices; put an end to sexual harassment and discrimination in the workplace; and reduce the stigma around what they believe is as legitimate a profession as any. Click the link in our bio to read more. @fremson and @septemberdawnbo shot these photographs.

A post shared by The New York Times (@nytimes) on

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς πραγματικά είναι η ζωή μιας Αμερικανίδας stripper ήρθαν στο φως μέσα από μία σπουδαία έρευνα των New York Times που κατέγραψε την εξέλιξη ενός εξαιρετικά δύσκολου επαγγέλματος σε μια Αμερική που αλλάζει, που η οικονομία της μεταβάλλεται για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, όχι όμως και για τις γυναίκες που εργάζονται νύχτα, πολύ συχνά υπό εξαιρετικά αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες και ακόμη συχνότερα φλερτάρουν ανοιχτά με την πορνεία και τα κυκλώματα μαστροπείας.

«Αν ζητήσεις από έναν πελάτη κάτι περισσότερο από 20 δολάρια για έναν χορό, το πιο πιθανό είναι να πάρεις πίσω ένα βλέμμα απορίας σα να κοιτά έναν εξωγήινο ή κάποιον με δύο κεφάλια», αποκαλύπτει η Zara Moon,  stripper, χορεύτρια και καλλιτέχνιδα στο Λος Άντζελες.

Εδώ και καιρό, οι ενώσεις των επαγγελματιών χορευτών και των καλλιτεχνών κάνουν προσπάθειες να αλλάξει αυτό και η αμοιβή τους να κυμαίνεται βάσει των επιπέδων του πληθωρισμού και των αλλαγών που υφίστανται οι αμοιβές κάθε άλλου επαγγελματία.

Επίσης, ζητούν τον τερματισμό των διακρίσεων, της σεξουαλικής παρενόχλησης και τη νομιμοποίηση του επαγγέλματος τους, ενός επαγγέλματος που απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται κανείς και από τις πρώτες γραμμές αυτού του κειμένου προσφέρει τεράστια ώθηση στην οικονομία της χώρας…