Νέος διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ο Έλληνας χειρουργός Χρήστος Χρήστου

Αν δει κανείς το βιογραφικό του και συμπεράνει τις γνώσεις του, θα φτάσει στο συμπέρασμα ότι η θέση που του ανατέθηκε είναι φυσιολογική εξέλιξη. Ο Χρήστος Χρήστου, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέλος στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι ο νέος διεθνής πρόεδρος ενός εκ των σημαντικότερων οργανισμών.

Ο γεννημένος στα Τρίκαλα Θεσσαλίας Χρήστος Χρήστου έχει αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη Χειρουργική από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διεθνή Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο και παραμένει ως μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας του.

Έχει ειδικευτεί στη Γενική και Επείγουσα Ιατρική στο Τμήμα Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας. Έχει εργαστεί στο Λονδίνο ως ανώτερος κλινικός συνεργάτης του Τμήματος Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου στο King’s College Hospital. Το 2018 έγινε Σύμβουλος Ορθοκολικής και Επείγουσας Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Middlesex της Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Ορθού.

Όλα αυτά τον καθιστούν έναν από τους καταλληλότερους για να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και για να οδηγήσει τον οργανισμό στην ευημερία ως το τέλος της θητείας του. Μια ευημερία που θα έρθει μόνο αν ενισχύεται η οικονομική δύναμη του οργανισμού, ώστε να μπορεί να παράσχει σε περισσότερους ανθρώπους τα αναγκαία φάρμακα, εξετάσεις, επεμβάσεις κοκ.

Ο Χρήστος Χρήστου εντάχθηκε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα το 2002 και έχει συμμετάσχει σε αποστολές τους με διάφορες ιδιότητες. Αρχικά δούλεψε στην Ελλάδα ως γιατρός σε πρόγραμμα για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες. Στη συνέχεια συμμετείχε σε προγράμματα της οργάνωσης στη Ζάμπια, το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ, και πιο πρόσφατα το Καμερούν, όπου εργάστηκε ως Χειρουργός Τραύματος και Επειγουσών Παθήσεων.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 2005 μέχρι και την εκλογή του ως διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης.

Στην ανακοίνωση της ανάληψης του ο κύριος Χρήστου ανέφερε τα εξής: «Η διεθνής ανθρωπιστική, ιατρική δράση βρίσκεται σήμερα -περισσότερο ίσως από ποτέ- αντιμέτωπη με πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμαστε να δράσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου η μετακίνηση πληθυσμών λόγω εμφυλίων πολέμων και ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που η ασφάλεια των εργαζομένων μας τίθεται σε διαρκείς δοκιμασίες».

*Για να βοηθήσεις το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μπορείς να κάνεις την προσφορά σου εδώ.