«Μικρές στικτικές εκδορές του πρωκτού και είσοδος αμβλέος οργάνου. Δεν υπήρχαν σωματικές κακώσεις…». Με αυτό το πόρισμα στα χέρια της, η εισαγγελία Αθηνών διέταξε την απελευθέρωση των τεσσάρων Σύρων που είχαν μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου και κρατούνταν από το μεσημέρι της Κυριακής, ύστερα από τον θάνατο του 11 μηνών βρέφους τους.

Στις πρώτες αναφορές από την ιατροδικαστική έρευνα, φαινόταν το μωρό να έχει σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης στον πρωκτό του. Από την πρώτη στιγμή όμως οι ερευνητές της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής ήταν πεπεισμένοι πως δεν ήταν μάρτυρες ενός τόσο αποτρόπαιου περιστατικού.

Γι΄αυτό συνομίλησαν με ειδικούς γιατρούς και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γονείς του παιδιού δεν το κακοποίησαν σεξουαλικά, αλλά το «κακοποίησαν» λόγω άγνοιας, καθώς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σωστά το υπόθετο που είχαν για να βάλουν στο μωρό τους που είχε προβλήματα υγείας.

Το 11χρονο βρέφος, πριν πεθάνει, αντιμετώπιζε πυρετούς και είχε νοσήσει σοβαρά, με τους γονείς του να καλούνται να του βάζουν έναν συγκεκριμένο μηχανισμό για να γίνει καλύτερα. Όμως κάθε φορά που του το έβαζαν, αυτό είχε σπασμούς, ειδικά το τελευταίο 15ημερο.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, τόσο οι γονείς του νεκρού βρέφους, όσο και το ζευγάρι με το οποίο συγκατοικούσαν, δεν προέβαλαν την παραμικρή αντίσταση στην παραμονή τους στο αστυνομικό τμήμα και παρείχαν κάθε βοήθεια που μπορούσαν ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.