Μάχη για να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές νεότερης ηλικίας αλλά και να ευθυγραμμιστούν με τις νέες διατροφικές τάσεις δίνουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, επενδύοντας σε τρία μέτωπα: στην ανανέωση της εικόνας των καταστημάτων, στην υιοθέτηση των σύγχρονων τεχνολογιών και σε προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των καταναλωτών. Την ίδια ώρα, με φόντο την ανάκαμψη της κατανάλωσης και τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, οι ισχυροί παίκτες ανεβάζουν ρυθμούς και επενδύσεις, εντείνοντας τα σενάρια για την εκκίνηση ενός νέου κύκλου συγκέντρωσης από τη νέα χρονιά, ενώ δεν αποκλείεται και η είσοδος ξένων παικτών.

«Το 50% των καταστημάτων που λειτουργούν σήμερα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τους μισούς νέους» ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Κωνσταντίνος Μαχαίρας, στέλεχος με μεγάλη πείρα στον κλάδο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσαρμογή των λιανεμπόρων στις νέες τάσεις. Το μήνυμα φαίνεται να έχει ληφθεί, καθώς ολοένα και περισσότερες αλυσίδες ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε βαθιές τομές σε όλα τα επίπεδα.

«Η νέα γενιά καταναλωτών αναζητά αλήθειες, δεν αγοράζει προϊόντα, αλλά εμπειρίες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Lidl Hellas, Ιάκωβος Ανδρεανίδης. Μετά τις επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία 5ετία, οι αλυσίδες ετοιμάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανανεώσουν και να επεκτείνουν το δίκτυό τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο design των καταστημάτων και κυρίως στον εμπλουτισμό της γκάμας με νέα εναλλακτικά τρόφιμα, όπως βιολογικά, vegan επιλογές, σνακ, έτοιμα γεύματα και φαγητό ευκολίας, ενώ εστιάζουν στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες αρχίζουν και παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αγοράζουν οι καταναλωτές.

Το πρώτο βήμα

Στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών, σχεδόν όλες οι ηγέτιδες δυνάμεις του χώρου επιδιώκουν -ως πρώτο βήμα- να ενισχύσουν την παρουσία τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ προσφέρουν εδώ και καιρό δωρεάν ίντερνετ στα καταστήματά τους, κάτι που διευκολύνει την επικοινωνία με τον πελάτη, ο οποίος μπορεί να ενημερωθεί από «πρώτο χέρι» για τις προσφορές που «τρέχει» στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο η εταιρεία. Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εφαρμογές στο κινητό, που έχει μετατραπεί σε «δεύτερη φύση» ειδικά για τους millennials.

Ενδεικτικά, η Μασούτης έχει λανσάρει το Masoutis App, μέσα από το οποίο οι καταναλωτές μπορούν να εξαργυρώνουν εκπτωτικά κουπόνια, να ενημερώνονται για τις καθημερινές προσφορές της αλυσίδας, να ελέγχουν τους πόντους που έχουν συγκεντρώσει από αγορές με τη χρήση της κάρτας πιστότητας Mas Card και να λαμβάνουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Στο «παιχνίδι» αυτό, εκτός από τους ισχυρούς του κλάδου που έχουν να επιδείξουν πρωτοποριακές λύσεις, μπαίνουν και μικρότεροι όμιλοι όπως η Γαλαξίας, η οποία παρουσίασε πρόσφατα τη νέα κάρτα πιστότητας, στην οποία επένδυσε περίπου 200.000 ευρώ. «Είναι μια επένδυση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και θέλουμε να απευθυνθούμε στη νέα γενιά που είναι εξοικειωμένη με την τεχνολογία και στην οποία υστερούμε» τόνισε ο CEO της εταιρείας, Παναγιώτης Πουρσανίδης.

Ενα στοιχείο που ύστερα από πολλά χρόνια αποκτά και πάλι ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταναλωτική συμπεριφορά του Ελληνα καταναλωτή, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι η ποιότητα. Μάλιστα, αρκετοί λιανέμποροι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους συνεργασίας με τους προμηθευτές που προσφέρουν ποιότητα και τιμή.

Δείτε αναλυτικά όσα θα αλλάξουν από το 2020 στο ethnos.gr.