Από τα μέσα της δεκαετίας που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ευαγγελιζόταν ένα νέο Facebook. Αυτό που οραματιζόταν έπαιρνε διαφορετικό σχηματισμό καθώς προχωρούσε ο καιρός και στο ξεκίνημα αυτής της δεκαετίας μπορεί να μιλήσει με πιο οριστικό τρόπο για το τι θέλει να δει στο Facebook ως το 2030.

Ο Ζάκερμπεργκ θέλει να αλλάξει ολοκληρωτικά το δημοφιλέστερο social media, το οποίο όμως σε αρκετές χώρες του κόσμου «φυλλορροεί». Ήδη στις ΗΠΑ το 2019 υπήρξαν 17 εκατομμύρια λιγότεροι χρήστες σε σχέση με το 2018 και είναι βέβαιο ότι οι μικρές αλλαγές που κάνει κάθε χρόνο το μέσο δεν θα αρκούν για να κρατήσουν το κοινό.

Στην παγκόσμια αγορά αυτή τη στιγμή υπάρχει η ανάγκη για να αλλάξει χαρακτήρα το Facebook και να μην είναι μια ανοιχτή κοινότητα διαμοιράσματος. Το παιχνίδι δεν παίζεται πια στις αναρτήσεις όσον αφορά τους ιδιώτες χρήστες, αλλά στην ανάγκη να μη νιώθουν μοναξιά.

Γι΄αυτό το επίκεντρο της αλλαγής θα είναι το κομμάτι της συνομιλίας. Ο Ζάκερμπεργκ ανέφερε ότι θέλει να θέσει πιο μακροπρόθεσμους στόχους φέτος ως προς το Facebook κι όχι μόνο για τη χρονιά. Θέλει επίσης να έχει ο κάθε χρήστης την αίσθηση ότι δεν είναι ποτέ μόνος.

Πάνω σε αυτή την επιθυμία έγινε πριν δύο χρόνια η εξαγορά της Oculus και η κυκλοφορία των Vr γυαλιών που στοχεύει ο Ζάκερμπεργκ να έχουν γίνει ευρύτατης χρήσης εντός της δεκαετίας. «Θέλουμε να ανακατασκευάσουμε όλες τις μικρές κοινότητες του Facebook. Θέλουμε να κάνουμε ένα ψηφιακό σαλόνι. Η εμβύθιση και η εικονική πραγματικότητα θα καλύψουν την ανάγκη του κάθε χρήστη να νιώθει ότι είναι παρών κάπου και μαζί του είναι και οι άνθρωποι που θέλει, ότι συμπαρίσταται με λίγα λόγια».

Αν τα σχέδια του Ζάκερμπεργκ γίνουν πράξη, τότε αυτό που θα ζήσουμε αυτή τη δεκαετία μπορεί να αλλάξει σε τεράστιο βαθμό την ίδια τη ζωή και πολύ περισσότερο το μάρκετινγκ της κάθε δουλειάς.