Η Βελγίδα παραολυμπιονίκης Μαρίκε Βερβόορτ έβαλε τέλος στη ζωή της με ευθανασία στα 40 της χρόνια, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Βερβόορτ, η οποία κέρδισε χρυσό και ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και δύο ακόμα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς του Ρίο το 2016, είχε διαγνωστεί με ανίατη εκφυλιστική μυϊκή νόσο.

Μάλιστα, σε συνέντευξή της στο BBC Radio κατά τη διάρκεια των αγώνων του Ρίο είχε περιγράψει τους φρικτούς πόνους που βίωνε εξαιτίας της πάθησης της:

«Μπορεί να αισθάνομαι πολύ, πολύ άσχημα, παθαίνω επιληψία, φωνάζω από τον πόνο, χρειάζομαι πολλά παυσίπονα όπως βάλιουμ και μορφίνη». «Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν πώς είναι δυνατόν να έχω τόσο καλές επιδόσεις και να χαμογελάω με όλο τον πόνο που αντιμετωπίζω και το φάρμακα που παίρνω. Για μένα, οι αγώνες με αναπηρικό αμαξίδιο είναι ένα είδος φαρμάκου».

Η παραολυμπιονίκης είχε υπογράψει έγραφα ευθανασίας το 2008 στο Βέλγιο, όπου η ευθανασία είναι νόμιμη υπό αυστηρούς όρους, και τελικά έδωσε τέλος στη ζωή της χθες, Τρίτη 22/10.

Σχετικά, μάλιστα, με την ευθανασία και τα έγραφα που είχε υπογράψει, είχε δηλώσει: «Δίνει μια αίσθηση ανακούφισης στους ανθρώπους. Θα ξέρω πότε δεν αντέχω άλλο. Θα το γνωρίζω όταν έρθει η μέρα και θα είμαι έτοιμη».

View this post on Instagram

Sinds donderdag avond thuis na dikke week in t ziekenhuis, vandaag Belgisch kampioen met goede tijd puur op karakter!

A post shared by @ wielemie on