Στα τέλη του 1982 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή δεις εις θάνατον και κάθειρξη 23 ετών ο «δράκος» της Δράμας, Κυριάκος Παπαχρόνης που βίαζε και σκότωνε γυναίκες γιατί τον ερέθιζε ο ήχος των τακουνιών τους.

Το κατηγορητήριο περιελάμβανε ανθρωποκτονίες, βιασμούς, απόπειρες ανθρωποκτονίας και βιασμούς, σωματικές βλάβες, εμπρησμούς, βομβιστικές επιθέσεις. Όταν ο ίδιος άκουσε την ποινή που το επέβαλλε το δικαστήριο, η αντίδρασή του – κάτι παραπάνω από κυνική – επιβεβαίωσε έμμεσα το γεγονός πως αποτελούσε δημόσιο κίνδυνο.

«Ευχαριστώ! Τι βάζετε τέτοιες ποινές; Τόσα χρόνια θα ζήσουμε; Στείλτε με στο απόσπασμα γιατί αν βγω έξω, πάλι τα ίδια θα κάνω» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Εκεί ξεκίνησαν όλα. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος λίγα χρόνια μετά τη σύλληψή του, όταν ήταν σε ηλικία 14 ετών είχε μια εμπειρία που τον σημάδεψε, τον έκανε να μισήσει τις γυναίκες και να υποσχεθεί στον εαυτό του πως θα πάρει εκδίκηση. Ως έφηβος ο «Δράκος» της Δράμας μαζί με φίλους τους επισκέφτηκε έναν οίκο ανοχής. Μια από τις γυναίκες που εργάζονταν εκεί προσέβαλε τον ανδρισμό του αποκαλώντας τον «ανίκανο». Από εκείνη την ημέρα γεννήθηκε μέσα του η ιδέα της εκδίκησης.

Το σχέδιο για εκδίκηση μπήκε σε εφαρμογή πέντε χρόνια μετά, όταν εκείνος ήταν 19 ετών και έφεδρος αξιωματικός στην 5η μοίρα των ΛΟΚ της Δράμας.

Το πρώτο από τα πολλά εγκλήματα του έγινε στις 5 Σεπτεβρίου του 1981 όταν βίασε και σκότωσε μια ιερόδουλη.

Ακολούθησε μια σειρά από πολλά άλλα εγκλήματα. Συγκεκριμένα η υπόλοιπη δράση του, μέχρι και τη σύλληψή του συνοψίζεται στα εξής: -Δεκέμβριος 1981, απόπειρα δολοφονίας μιας γυναίκας στη Δράμα -Ιανουάριος 1982, απόπειρα βιασμού και δολοφονίας μιας φοιτήτριας στη Δράμα -Αύγουστος 1982, βιασμός και δολοφονία μιας 20χρονης φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη -Απόπειρες βιασμού και δολοφονίας άλλων 5 γυναικών σε Δράμα και Ξάνθη και πρόκληση σωματικών βλαβών σε ορισμένες. -Πέντε βομβιστικές επιθέσεις, οι περισσότερες σε υποκαταστήματα Τραπεζών σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη -Εμπρησμός στο αεροδρόμιο Καβάλας ενώ στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχε και ο ίδιος. Οι αρχές στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονταν σε συναγερμό. Αναζητούσαν τον δράστη που είχε σκορπίσει τον τρόμο στις γυναίκες και τον είχαν ήδη ονομάσει «Δράκο της Δράμας» ενώ ο  Παπαχρόνης συνέχισε να υπηρετεί τη θητεία του σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Μάλιστα ο δράστης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γυναικών που είχε προσπαθήσει να βιάσει και να σκοτώσει,  κατά την επίθεσή του φορούσε στρατιωτική. Αυτό έκανε τις Αρχές να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για κάποιον (μόνιμο ή έφεδρο) αξιωματικό εν ενεργεία. Προκειμένου να τον εντοπίσουν έγιναν έρευνες σε όλα τα στρατόπεδα της περιοχής. Τραγική ειρωνεία είναι πως ο  Παπαχρόνης είχε οριστεί επικεφαλής μιας ομάδας ερευνών και προσπαθούσε να εντοπίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Τελικά χάρη στις πληροφορίες που συγκέντρωσαν δυο άλλοι αξιωματικοί, οδηγήθηκαν στα ίχνη του και ο Παπαχρόνης τελικά συνελήφθη.

Αρχικά αρνήθηκε κάθε κατηγορία σε βάρος του, ωστόσο κάποια στιγμή έσπασε και ομολόγησε όλα τα εγκλήματά του μπροστά στον ανακριτή.  Ο Τύπος της εποχής ανέφερε πως ο δράστης ερεθιζόταν από τον ήχο που έκαναν τα γυναικεία τακούνια, αυτό ήταν που τον οδηγούσε και στις αποτρόπαιες πράξεις του. Αυτά τα δημοσιεύματα επιβεβαιώθηκαν όταν ο ίδιος ο Παπαχρόνης είπε σε μια δημοσιογράφο : «εσένα σ’ αγαπάω γιατί έχεις ψηλά τακούνια».

Μετά τη σύλληψή του, η μητέρα του μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως πάντα μέσα της ήξερε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον γιο της.

«Το ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτό το παιδί. Πάντα έτρωγε πρώτα το γλυκό και μετά το φαγητό του».

Αίσθηση όμως είχε προκαλέσει η αντίδραση του γυναικείου πληθυσμού αφού πολλές ήταν εκείνες που έγιναν θαυμάστριές του. Μια μεγάλη μερίδα γυναικών στη Βόρεια Ελλάδα, όχι μόνο δεν απεχθάνονταν τον «δράκο», αλλά τον θαύμαζαν και δήλωναν γοητευμένες. Για να εκφράσουν μάλιστα τον θαυμασμό τους προς το πρόσωπό του, του έστελναν ερωτικά γράμματα μέσα στη φυλακή, τα οποία ειδικοί ψυχολόγοι χαρακτήρισαν «αρρωστημένη εμμονή».

Τα πρώτα χρόνια ο Παπαχρόνης δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα στη φυλακή και είχε παραβατική συμπεριφορά. Συμμετείχε στην εξέγερση κρατουμένων στην Κέρκυρα, είχε χτυπήσει συγκρατούμενο του και προκαλούσε συχνά ταραχές. Περνώντας ο καιρός, άρχισε να αλλάζει και να υιοθετεί ένα ήσυχο προφίλ. Διάβαζε, έψελνε και συμμετείχε στην οργάνωση του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας. Μετά από 22 χρόνια εγκλεισμού, το 2004 ο Κυριάκος Παπαχρόνης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Σήμερα ζει κάπου στην επαρχία και είχε αρραβωνιαστεί.