Από τον Γιώργο Πράτανο,

Στα 34 του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι πλέον ένας προβεβλημένος βουλευτής, αλλά εξακολουθεί να είναι εργένης. Είναι 1952 και τα καλλιστεία αποτελούν ένα από τα κορυφαία κοσμικά γεγονότα της εποχής – αρκεί να αναφέρουμε πως η Μαρίκα Κοτοπούλη ήταν πρόεδρος της επιτροπής. Τον τίτλο κερδίζει η εξαδέλφη του Μητσοτάκη, Νταίζη Μαυράκη. Στο πάρτι που διοργανώνει μετά ο Ερυθρός Σταυρός προς τιμήν της Σταρ Ελλάς βρίσκεται και μια όμορφη νεαρή 22 ετών, η Μαρίκα Γιαννούκου, κόρη εύρωστης και αστικής οικογένειας των Αθηνών. Αργότερα, η ίδια η Μαρίκα περιγράφει την πρώτη τους επαφή: «Ένα βράδυ, έβαλα ένα ωραίο φουστάνι και πήγα στο χορό που είχε διοργανώσει ο Ερυθρός Σταυρός προς τιμήν της Νταίζης Μαυράκη, η οποία είχε εκλεγεί τότε Σταρ Ελλάς – σπουδαίο γεγονός για την εποχή! Να τος λοιπόν μπροστά μου ο Κώστας! Εγώ στεκόμουν πίσω από τον πάγκο με τα ποτά, ως μέλος της Επιτροπής του χορού. Πλησιάζει λοιπόν εκείνος, ψηλός, ωραίος, και μου λέει: “Θέλω, παρακαλώ, ουίσκι με πάγο”. “Ένα ποτήρι;” ρωτάω εγώ. “Όχι” απαντά εκείνος, “δύο ποτήρια! Ένα για μένα κι ένα για σας”…».

Η αλήθεια είναι πως η Μαρίκα είχε πρωτοδεί τον Κρητικό πολιτικό στα 18 της. «Τελείωσα το σχολείο και όταν άρχισαν οι διακοπές, πήρα μια μέρα μια φίλη μου και πήγαμε στη Βουλή, έτσι για να δούμε πώς ήταν. Στις πρώτες σειρές καθόταν ο Μητσοτάκης, ο οποίος μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ο Κώστας τότε ήταν σχεδόν τριάντα ετών – και η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή τον έβαλα στο μάτι!»

Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, η Μαρίκα με το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο δένει με τον ήπιων τόνων Κωνσταντίνο.«Ήμασταν διαφορετικοί χαρακτήρες» θα πει ο ίδιος σε συνέντευξη στην Αthens Voice «η Μαρίκα είχε πολλή ζωή, πληθωρική, περίσσευμα αγάπης, προσέφερε. Πολλή εξυπνάδα και προπαντός απόλυτη ειλικρίνεια, δεν χάριζε σε κανέναν κάστανα». Το ειδύλλιο είναι φλογερό, οι έξοδοι πολλές και ακόμη πιο πολλά τα τριαντάφυλλα που φτάνουν στην οδό Βουκουρεστίου 32, στην οικία Γιαννούκου. Στην οικογένειά της, όμως, δεν αρέσει καθόλου αυτό το φλερτ, αφού δεν εγκρίνει το μεσοαστό δικηγόρο από την Κρήτη, ακόμη και αν εμφανίζεται ως το νέο λαμπρό ταλέντο στην πολιτική. Έτσι, αποφασίζουν να στείλουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων τη Μαρίκα σε θείο της στις ΗΠΑ. Ο ερωτευμένος πολιτικός την ακολουθεί στο ταξίδι και στις 26 Δεκεμβρίου αρραβωνιάζονται. «This is a wonderful gentlemen («Είναι ένας υπέροχος τζέντλεμαν»), θα είναι πολύ καλός σύζυγος για τη Μαρίκα» έλεγε ο θείος της, με τους γονείς της να είναι απεγνωσμένοι: «Πού πήγε και βρήκε αυτόν τον Κρητικό;».

Τελικά, ο γάμος πραγματοποιείται στα Χανιά, το καλοκαίρι του 1953. Η συνέχεια γνωστή: Αποκτούν 4 παιδιά, 13 εγγόνια και 5 δισέγγονα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλέγεται πρωθυπουργός (1990-1993) και στη συνέχεια απομακρύνεται σταδιακά από την κεντρική πολιτική σκηνή. Πολλά χρόνια αργότερα, ο ίδιος θα παραδεχτεί πως «τη γνώρισα μεγάλος και παντρεύτηκα μεγάλος. Αν δεν γνώριζα τη Μαρίκα, ίσως δεν θα παντρευόμουν».

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, μαζί με το Πρώτο Θέμα.