Οι Θεσσαλονικείς ανέκαθεν ξεχώριζαν νεαρές υποψήφιες που στη συνέχεια έκαναν καριέρα και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θα συμβεί το ίδιο και με την Κατερίνα Σταμούλη, υποψήφια με το συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», του Νίκου Ταχιάου;

Η νεαρή τραπεζική υπάλληλος είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου ΑμεΑ «Σωτήρ».

Πώς πήρες την απόφαση να κατέβεις ως υποψήφια; Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον σου με τα κοινά;

Το ενδιαφέρον μου για τα κοινά δεν προέκυψε τώρα, στα ξαφνικά, καθώς εδώ και χρόνια, πέρα από εργαζόμενη, είμαι ενεργός πολίτης, με κοινωνικοπολιτική δράση, αλλά και εθελοντικό έργο. Το ενδιαφέρον μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται ως φυσιολογική εξέλιξη, ώστε να προσφέρω στον τόπο μου, όσο μπορώ, με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής μας στην πόλη που ζούμε και δημιουργούμε, στην πόλη που αγαπάμε. Στη Θεσσαλονίκη το 2019, δίνεται η δυνατότητα να γίνει η πόλη που θα αξίζει να την επισκεφτείς, να γίνει η πόλη που αξίζει στους δημότες της. Τα κριτήρια επιλογής προσώπων για την τοπική αυτοδιοίκηση αντικατοπτρίζουν το αύριο της πόλης που αξίζει στον καθένα μας ξεχωριστά.

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που είναι δίπλα σου και σε καθοδηγεί στα δύσκολα;

Υπάρχουν δύο «μαγικές» λέξεις: Οικογένεια και φίλοι. Είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος, επειδή έχω πάντα δίπλα μου, στα εύκολα και στα δύσκολα, στις χαρές και στις λύπες, στα καλά και στα άσχημα, την οικογένεια και τους φίλους μου. Ανθρώπους που με αγαπούν και τους αγαπώ, που με στηρίζουν, με αγκαλιάζουν, με ενθαρρύνουν, μου συμπαραστέκονται σε όλα και τους ευγνωμονώ για όλα. Ταυτόχρονα, νιώθω πως διαθέτω ισχυρό ένστικτο, το οποίο στα «δύσκολα» με βοηθά να επιλέξω το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσω και που προς το παρόν δεν με έχει προδώσει.

Ποιο θεωρείς πως είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης;

Δυστυχώς, το πιο σημαντικό πρόβλημα στο δήμο Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο ένα. Είναι ένα ψηφιδωτό προβλημάτων και είναι όλα εξίσου σημαντικά. Η Θεσσαλονίκη σήμερα καλείται να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Βασικοί πυλώνες δημοτικής μέριμνας όπως η καθαριότητα, η ασφάλεια και η ευταξία απουσιάζουν εκκωφαντικά, ενώ τομείς όπως η οικονομική και κοινωνική πολιτική έχουν τεθεί στο περιθώριο. Οι έμποροι, τόσο του ιστορικού κέντρου της πόλης, όσο και των τοπικών αγορών, βάλλονται από το παράνομο εμπόριο το οποίο «ανθίζει» ανενόχλητο. Η Θεσσαλονίκη πλήττεται καθημερινά από περιστατικά ανομίας και εγκληματικότητας.

Συνοψίζοντας, η σημερινή εικόνα της Θεσσαλονίκης προδίδει χαμένα χρόνια, χαμένες ευκαιρίες, ελπίδες και προσδοκίες που έχουν ακυρωθεί.

Ποιο είναι το έργο που θα κυνηγήσεις να υλοποιηθεί αν εκλεγείς;

Πέραν των βασικών ελλείψεων και παραλείψεων που ανάφερα και πριν, προσανατολισμό και προτεραιότητα μου αποτελούν οι τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής. Η πάταξη του παράνομου εμπορίου, η προσέλκυση τουρισμού μέσω στρατηγικών συνεργασιών και η οριστική επίλυση της στάθμευσης και της ανύπαρκτης αστικής συγκοινωνίας, αποτελούν κάποιες από τις συνισταμένες που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερα σημαντική πνοή στην οικονομική ανάπτυξη και στην πολιτιστική ενδυνάμωση της Θεσσαλονίκης θα έδινε η συνεργασία του Δήμου τόσο με τουριστικούς πράκτορες διεθνούς εμβέλειας, όσο και με ναυτιλιακές εταιρείες. Μέσω στρατηγικής, έστω ολιγόωρης, αποβίβασης τουριστών στην αγορά της πόλης και οργανωμένων επισκέψεων στα μνημεία και μουσεία της, παρέχεται αφενός η ευκαιρία ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, ενώ αφετέρου δίδεται η δυνατότητα προβολής και εδραίωσης της πολιτισμικής και ιστορικής ταυτότητας της πόλης, που ποικιλοτρόπως έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, πολλά είναι αυτά που μπορεί και οφείλει να κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η υλοποίηση προγραμμάτων για βοήθεια στο σπίτι, η εύρυθμη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, η ανεμπόδιστη πρόσβαση των συμπολιτών μας με αναπηρίες, αλλά και η ευνοϊκή τιμολόγηση δημοτικών τελών στους πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών αποτελούν ζητήματα ύψιστης σημασίας.

Για ποιο πράγμα από όσα αναφέρονται στο βιογραφικό σου καμαρώνεις παραπάνω;

Οι σπουδές μου διεύρυναν τους ορίζοντες μου και η ενασχόληση μου με την πολιτική με γέμισε πλούσιες εμπειρίες. Ωστόσο, αυτό που με κάνει να καμαρώνω και να νιώθω περήφανη ως άνθρωπος και πολίτης, είναι η συστηματική εθελοντική ενασχόλησή μου με τον Σύλλογο Φίλων Κέντρου ΑμεΑ «Σωτήρ», στον οποίο τα τελευταία χρόνια είμαι αιρετή πρόεδρος. Ίσως ακούγεται ως στερεότυπο, αλλά πραγματικά η προσφορά στο συνάνθρωπο σου δίνει περισσότερα απ’ όσα προσφέρεις, σε γεμίζει με χαρά, περηφάνια, συγκίνηση.

Ποια είναι η αγαπημένη σου γωνία της πόλης;

Η Θεσσαλονίκη, αν και παραμελημένη, παραμένει εντούτοις πανέμορφη και προικισμένη, γεμάτη με αγαπημένες «γωνιές». Επειδή λατρεύω τη θάλασσα, επιλέγω κάθε σημείο που συναντιέται μαζί της.

Θεωρείς πως υπάρχει μια προκατάληψη εναντίον των όμορφων γυναικών που κατεβαίνουν υποψήφιες;

Αδιαμφισβήτητα υπάρχει μια ενοχλητική ανθεκτικότητα των στερεοτύπων στην χώρα μας και στη συνείδηση ορισμένων συμπολιτών μας. Σεξισμός και προκαταλήψεις καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την επικράτηση των γυναικών στον πολιτικό και ενίοτε και στον εργασιακό στίβο. Εντούτοις θεωρώ και ταυτόχρονα προσδοκώ πως το φαινόμενο της κυρίαρχης πατριαρχικής κουλτούρας αμβλύνεται με την πάροδο του χρόνου και ο πολίτης όταν προσέρχεται στην κάλπη, απομακρύνεται από τα στερεότυπα που τον κατακλύζουν και επιλέγει με βάση την προσωπικότητα και το κοινωνικό αποτύπωμα του υποψηφίου.

Πώς σχολιάζεις τις «λαμπερές» υποψηφιότητες προσώπων που υπήρξαν για κάποια στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;

Πιστεύω ότι όλες οι υποψηφιότητες είναι «λαμπερές». Η ενασχόληση με τα κοινά, η διάθεση προσφοράς, μπορεί να υπάρχει εξίσου σε πρόσωπα ευρύτερα γνωστά, όσο και σε πρόσωπα λιγότερο γνωστά. Σαφώς η «διασημότητα» από μόνη της, δεν αποτελεί εγγύηση αποτελεσματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι συμπολίτες μας είναι αυτοί που θα επιλέξουν ποιοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για να τους εκπροσωπήσουν ενώ στη συνέχεια όλοι μας θα κριθούμε για το έργο μας και για το αποτύπωμα που θα αφήσουμε στην κοινωνία.

Ποια ήταν η πιο όμορφη στιγμή της καμπάνιας σου, μέχρι στιγμής;

Είμαι πολύ τυχερή, διότι κάθε μέρα έχω όμορφες στιγμές. Η επαφή μου με τον κόσμο, η συνομιλία μου με ανθρώπους, η επικοινωνία μαζί τους, με γεμίζει με χαρά. Η προσδοκία μου ότι θα μπορέσω να προσφέρω στη Θεσσαλονίκη μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, είναι κάτι που καθημερινά μου δίνει κίνητρο προκειμένου να συνεχίσω.

Σου ζήτησε κανείς ρουσφέτι;

Εδώ και χρόνια έχω καθημερινή επικοινωνία με τον κόσμο, είτε λόγω της φύσης της εργασίας μου ως τραπεζικός υπάλληλος, είτε μέσα από τις κοινωνικές μου δραστηριότητες. Ως ενεργός πολίτης συζητούσα και συζητάω τα προβλήματα των πολιτών, τα προβλήματα της κοινωνίας, προβλήματα που μας αφορούν όλους. Ρουσφέτι δεν μου ζήτησε κανείς. Αυτό που μου ζήτησαν και μου ζητούν, είναι να καταβάλλω τις μεγαλύτερες δυνάμεις μου για τη βελτίωση της καθημερινότητας, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας, για την επίλυση προβλημάτων που μας ταλανίζουν όλους. Αυτό και θα πράξω, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης.