Συγκλονιστική ιστορία για μία νεαρή γυναίκα στην Πορτογαλία. Η ίδια ήταν εγκεφαλικά νεκρή για τρεις μήνες. Ωστόσο την Πέμπτη (28/3) έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωρό.

Η 26χρονη Καταρίνα Σεκουέιρα έφυγε από τη ζωή, καθώς ήταν σε κώμα από τον Δεκέμβριο μετά από κρίση άσθματος που υπέστη. Το μωρό της, ο Σαλβαδόρ, γεννήθηκε την 32 εβδομάδα κύησης και βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Πρόκειται για το δεύτερο μωρό που γεννιέται από εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα στην Πορτογαλία. Η Σεκουέιρα ήταν από τις πιο ταλαντούχες αθλήτριες κανό της χώρας, ενώ όταν έπαθε την κρίση άσθματος ήταν μόλις 19 εβδομάδων έγκυος.

Οι επιπλοκές ανάγκασαν τους γιατρούς να την θέσουν σε τεχνητό κώμα. Ωστόσο η κατάστασή της επιδεινώθηκε και οι γιατροί επιβεβαίωσαν πως ήταν εγκεφαλικά νεκρή στις 26 Δεκεμβρίου. Η γυναίκα κρατήθηκε στη ζωή διασωληνωμένη για 56 ημέρες, έως ότου το έμβρυο αναπτυχθεί αρκετά για να γεννηθεί. Οι γιατροί ήθελαν να περιμένουν μέχρι την Παρασκευή που η μητέρα θα έκλεινε 32 εβδομάδες κύησης, αλλά το αναπνευστικό της σύστημα κατέρρευσε απότομα και έτσι αναγκάστηκαν να κάνουν έκτακτη καισαρική τομή.

Ο επικεφαλής της επιτροπής ηθικής του νοσοκομείου, Φελίπε Αλμέιδα εξήγησε ότι έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση από κοινού με την οικογένεια, με δεδομένο ότι η μητέρα δεν είχε ζητήσει την αφαίρεση της από τη λίστα δωρητών οργάνων,

Το 2016, ένα άλλο μωρό, ο Λουρέντσο, είχε γεννηθεί στη Λισσαβόνα μετά από 15 εβδομάδες μέσα στην μήτρα της εγκεφαλικά νεκρής μητέρας του.