Στη Ρώμη, ήδη από πέρσι έχουν σκληρύνει τα μέτρα εναντίον της τουριστικής ασυδοσίας που έφτασε σε σημείο να δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων της πόλης.

Πλέον, όμως, ο Δήμος της Ρώμης έχει αποφασίσει ότι θα διώχνει από τα όρια του τους απολίτιστους επισκέπτες, αφού πρώτα τους ρίξει μερικές γερές καμπάνες, κοινώς πρόστιμα, τα οποία θα τους υπενθυμίζουν (για πάντα) γιατί δεν πρέπει να ξεχνούν τους καλούς τους τρόπους.

Για να δούμε, λοιπόν, τι απαγορεύεται δια ροπάλου πλέον στην «αιώνια πόλη»: κατ’ αρχάς οι άντρες τουρίστες οφείλουν να θυμούνται ότι δεν βρίσκονται σε κάποια παραλία, αλλά σε μία πόλη με ιστορία και ότι πρέπει να φορούν πουκάμισο ή t-shirt. Απαγορεύεται, λοιπόν, να κυκλοφορούν ημίγυμνοι, μόνο με τη βερμούδα ή το μαγιό τους μέσα στην πόλη.

Τι άλλο; Απαγορεύεται να τρώνε όπου σταθούν κι όπου βρεθούν και ειδικά όταν βρίσκονται κοντά σε αρχαιότητες και ιστορικά μνημεία, απαγορεύεται να πίνουν νερό ή να τσαλαβουτούν στη Φοντάνα Ντι Τρέβι και σε άλλα μεγάλα συντριβάνια, απαγορεύεται να στρατοπεδεύουν για selfies ή ξεκούραση έξω από πόρτες σπιτιών, ενοχλώντας με κάθε πιθανό τρόπο τους ενοίκους τους.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο της Ρώμης, Virginia Raggi, «η Ρώμη ήταν, είναι και θα είναι πάντα μία πόλη φιλόξενη και γενναιόδωρη προς τους τουρίστες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανέχεται τις κακέ συμπεριφορές και τις ζημιές που συμβαίνουν από τουρίστες».

Όπως εξήγησε, στόχος δεν είναι να γεμίσει το ταμείο της πόλης από τα τσουχτερά πρόστιμα, ούτε να φοβηθούν οι τουρίστες από τους νέους κανοισμούς. Εκείνο που επιθυμεί η Raggi -και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των πρεσβειών- είναι να ενημερώνονται οι τουρίστες απ’ όλα τα σημεία του κόσμου ότι πλέον υπάρχουν συμπεριφορές που δεν θα γίνονται ανεκτές.

Τα νέα σκληρά μέτρα στη Ρώμη έρχονται στον απόηχο παρόμοιων μέτρων που είχε αναγκαστεί να λάβει ο δήμος της Βενετίας ήδη από το καλοκαίρι του 2017 και κάτω από το hashtag της καμπάνιας #EnjoyRespectVenezia. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πρόστιμα μπορεί και να ξεπερνούσαν σε κάποιες περιπτώσεις τα 450 ευρώ κι αυτό γιατί οι κάτοικοι είχαν φτάσει πλέον σε σημείο απόγνωσης με αυτά που έβλεπαν να συμβαίνουν στην πόλη τους.

Κατόπιν παραπόνων είχε απαγορευθεί η ποδηλασία σε κεντρικά σημεία της πόλης, το να σταματούν οι τουρίστες με τις ώρες σε γεφύρια και γραφικά σοκάκια της Βενετίας, το να κοιμούνται ή κυριολεκτικά να κατασκηνώνουν σε παγκάκια και άλλα καθόλου ευχάριστα, ειδικά όταν συμβαίνουν από χιλιάδες τουρίστες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο… Ε, το λες και σκληρό!

Με πληροφορίες από Independent