Η Noa Pothoven, τελικά, αυτοκτόνησε; Ανατρέπονται τα δεδομένα στην υπόθεση ευθανασίας της 17χρονης από την Ολλανδία, καθώς δημοσιεύματα, αλλά και στελέχη της κλινικής στην οποία φέρεται να απευθύνθηκε για να τερματίσει τη ζωή της, φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές της τραγικής ιστορίας.

Σύμφωνα με τα όσα γίνονται τώρα γνωστά –και ενώ έγκριτα Μέσα Ενημέρωσης απ’ όλον τον κόσμο μετέδιδαν την είδηση της ευθανασίας ανήλικης- τώρα προκύπτει ότι ο θάνατος της 17χρονης επήλθε μετά τη διακοπή λήψης τροφής και υγρών.

Η Noa, που για πολλά χρόνια νοσηλευόταν σε ψυχιατρικές κλινικές για βαριά μορφής κατάθλιψη, μετατραυματική διαταραχή και ανορεξία, είχε επιχειρήσει αρκετές φορές να βάλει τέλος στη ζωή της, και τελικά πέθανε στο σπίτι της στις 2 Ιουνίου.

Πολλά Μέσα, μεταξύ των οποίων και το Euronews, έκαναν λόγο για υπόθεση νόμιμης ευθανασίας, την οποία ανέλαβε μία κλινική στη Χάγη. Όμως, από χθες ο Guardian, μέσω σχετικού ρεπορτάζ, κάνει λόγο για ασάφειες σε ό,τι αφορά τις συνθήκες θανάτου της νεαρής γυναίκας, και παραθέτει τα θολά σημεία της υπόθεσης.

Όπως τονίζεται, ο θάνατος της κοπέλας ανακοινώθηκε από την αδελφή της, η οποία ωστόσο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ακριβή αίτια θανάτου.

Η Noa, πέρσι τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει στην ολλανδική εφημερίδα De Gelderlander ότι ήρθε σε επαφή με μια κλινική στη Χάγη, προκειμένου να εξετάσει αμφότερα τα ενδεχόμενα ευθανασίας ή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Τα ολλανδικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το αίτημά της είχε γίνει δεκτό, κάτι, όμως, που διαψεύδει ο Guardian.

Μάλιστα φέρνει στο φως δηλώσεις της 17χρονης, στις οποίες αναφέρει ότι την θεωρούν πολύ μικρή για μία τέτοια απόφαση…  «Πιστεύουν πως πρέπει πρώτα να ολοκληρώσω την ψυχοθεραπεία για το τραύμα μου και πώς οι διανοητικές μου λειτουργίες πρέπει να αναπτυχθούν πλήρως. Αυτό θα διαρκέσει μέχρι τα 21 μου. Και αυτό είναι που με διαλύει γιατί δεν μπορώ να περιμένω τόσο πολύ».

Εκείνο που πραγματικά συνέβη και μετά από επανειλημμένες εισαγωγές της νεαρής στο νοσοκομείο, είναι ότι θεωρήθηκε επικίνδυνα αδύναμη πια και αποφασίστηκε να μπει σε κώμα προκειμένου να σιτιστεί ενδοφλέβια. Τότε, όμως, ήταν που η Noa αποφάσισε πως δεν επιθυμούσε άλλη θεραπεία και γι’ αυτό τοποθετήθηκε το σπίτι της ένα νοσοκομειακό κρεβάτι, ενώ στη συνέχεια η ίδια αρνήθηκε τη λήψη οποιασδήποτε τροφής και υγρών.

Μετά και από αυτή την απόφαση οι γονείς της και οι γιατροί φέρεται να συμφώνησαν να σεβαστούν την επιθυμία της.

Η Noa και μετά από σχετικό μήνυμα που είχε αναρτήσει στο Instagram, αλλά τώρα έχει αποσυρθεί, είχε υποθέσει πως θα ήταν νεκρή σε περίπου 10 ημέρες.

Πέρσι, η 17χρονη είχε εκδώσει την αυτοβιογραφία της, αποκαλύπτοντας ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης σε ένα παιδικό πάρτι και όταν μόλις 11 χρονών.

Εκπρόσωπος της βουλευτού Lisa Westerveld, που είχε επισκεφτεί την 17χρονη λίγο πριν πεθάνει είπε στο DutchNews πως «από όσο γνωρίζω, η Noa πέθανε επειδή δεν έτρωγε πια».

Την ίδια στιγμή Κλινική Ευθανασίας στη Χάγη προχώρησε σε αυστηρή ανακοίνωση, μέσω της οποίας γινόταν σαφές ότι επιθυμεί να βάλει τέλος στις λανθασμένες πληροφορίες για τον θάνατο της κοπέλας, που ατυχώς αποδόθηκε από Μέσα όπως το Euronews και η Washington Post σε ευθανασία.