Η Μαίρη Κατράντζου θα κάνει επίδειξη μόδας στο Ναό του Ποσειδώνα για καλό σκοπό

Η πρώτη επίδειξη μόδας σε αρχαιολογικό χώρο θα γίνει σε λίγες μέρες στην Ελλάδα, με την Ελληνίδα Μαίρη Κατράντζου να συμπράττει με τον σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη για πολύ καλό σκοπό.

Όπως ανακοινώθηκε, η σχεδιάστρια θα παρουσιάσει την κολεξιόν της για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020 στις 3 Οκτωβρίου στον αρχαιολογικό χώρου στο Ναό του Ποσειδώνα, κάτι που θα σημαίνει την πρώτη ιδιωτική εκδήλωση στο συγκεκριμένο χώρο.

Η πρόταση γι΄αυτή την εκδήλωση ήρθε από την ΕΛΠΙΔΑ τον περασμένο Ιούλιο και έγινε αποδεκτή από Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς ο σκοπός της εκδήλωσης είναι φιλανθρωπικός.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 30 χρόνια του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ και φυσικά την οικονομική του ενίσχυση.

Η Μαίρη Κατράντζου μίλησε για αυτή την τόσο σημαντική στιγμή στην ούτως ή άλλως καταξιωμένη της καριέρα στην ινδική έκδοση της Vogue.

«Νομίζω ότι η Μαριάννα πίστευε πως θα επιθυμούσα μια πιο κλειστή επίδειξη. Όταν εξήγησα σε εκείνη αλλά και στην επιτροπή πως ήθελα να κάνω κάτι αφιερωμένο στην Ελλάδα και πως όνειρο μου ήταν αυτό να γίνει στο Ναό του Ποσειδώνα, σιώπησαν.

Είναι  δύσκολο γιατί πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το ΚΑΣ και η διαδικασία πήρε έξι μήνες. Τον Ιούλιο πήραμε το «Ναι» και καταφέραμε αυτό που μέχρι τότε θεωρούσα αδύνατο. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που έβαλα τα κλάματα. Είμαι δέκα χρόνια σε αυτό το χώρο και αυτή ήταν η πρώτη φορά που αντέδρασα έτσι».

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις για την αποδοχή της επίδειξης όπως αναρτήθηκαν στη Διαύγεια:
 • Οι εργασίες προετοιμασίας και η εγκατάσταση εξοπλισμού στο χώρο την προηγούμενη της εκδήλωσης δεν είναι εφικτή, καθώς ο χώρος είναι επισκέψιμος μέχρι τη δύση του ηλίου, με αυξημένο αριθμό επισκεπτών και δεν είναι δυνατόν να γίνουν οιεσδήποτε εργασίες και τεχνικές δοκιμές κατά «τη διάρκεια της νύχτας», εφόσον δεν υπάρχει νυκτοφύλακας.
 • Η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στην ελεύθερη περιοχή βόρεια του ναού του Ποσειδώνος. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης ο χώρος του Ιερού του Ποσειδώνος και η πρόσβαση σε αυτόν να αποκοπούν από τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο.
 • Η κίνηση των μοντέλων να περιοριστεί αποκλειστικά βόρεια του ναού και μπροστά από τους πάγκους. Η διαμόρφωση του χώρου της διαδρομής, ο αριθμός των επισκεπτών, ο αριθμός των πάγκων και η τελική θέση τους θα γίνει σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
 • Να μην γίνει καμία σκηνογραφική παρέμβαση στο χώρο. Οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις για την εκδήλωση θα πρέπει να είναι ελαφριές και αναστρέψιμες και να μην προκαλέσουν άμεση ή έμμεση βλάβη στα μνημεία. Επίσης πρέπει να απομακρυνθούν το αργότερο την επόμενη από τη λήξη της εκδήλωσης με ευθύνη των διοργανωτών.
 • Δεν επιτρέπεται η είσοδος εντός της περισχοινίσεως των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου (Ναού του Ποσειδώνος, προπύλου, στοών) ή η οποιαδήποτε επέμβαση στα μνημεία για την εξυπηρέτηση οιωνδήποτε λειτουργικών αναγκών της εκδήλωσης.
 • Η ακριβής ημερομηνία και το πρόγραμμα της εκδήλωσης να καθοριστούν σε συνεννόηση με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
 • Να μην προκληθεί αλλοίωση του εδάφους στον αρχαιολογικό χώρο.
 • Η ένταση εξόδου των μικροφωνικών εγκαταστάσεων να είναι ελεγχόμενη, με μέγιστο όριο τα 100 ντεσιμπέλ.
 • Για τον φωτισμό της εκδήλωσης να ακολουθηθεί η τρίτη εναλλακτική πρόταση με τέσσερις φωτιστικούς πύργους. Να μην χρησιμοποιηθούν προβολείς μεγάλης ισχύος.
 • Οι μικροφωνικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις να έχουν έρποντα καλώδια και να καλυφθούν στα σημεία διάβασης των επισκεπτών.
 • Να χρησιμοποιηθούν γεννήτριες για την παροχή του απαιτούμενου για την εκδήλωση ρεύματος.
 • Η τοποθέτηση των απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβανομένων και των γεννητριών) να γίνει κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία.
 • Να προηγηθεί άμεση αυτοψία στο χώρο με τους διοργανωτές της εκδήλωσης προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα των τεχνικών εγκαταστάσεων και της τοποθέτησης της τέντας.
 • Να οριστεί από την πλευρά των διοργανωτών συντονιστής της εκδήλωσης και σε συνεργασία με τους αρχαιοφύλακες του αρχαιολογικού χώρου Σουνίου, Να φροντίσουν για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.
 • Η ευπρέπεια, η καθαριότητα και η ευταξία του χώρου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και μετά το πέρας αυτής αποτελεί ευθύνη των διοργανωτών της εκδήλωσης, οι οποίοι και οφείλουν να τον αποδώσουν καθαρό μετά τη λήξη της εκδήλωσης.
 • Να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος για τη στάθμευση οχημάτων εκτός περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, σε συνεργασία με την Τροχαία και την Πυροσβεστική της περιοχής από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
 • Στην έξοδο του Αρχαιολογικού Χώρου Να σταθμεύει ασθενοφόρο, το οποίο θα προσκληθεί με ευθύνη των διοργανωτών της εκδήλωσης.
 • Οι διοργανωτές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και πυροπροστασίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο χώρο. Σε περίπτωση ατυχήματος το Ελληνικό Δημόσιο δεν φέρει ουδεμία ευθύνη.
 • Η παραχώρηση να δοθεί ατελώς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11, παρ. 2 της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463/28.12.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3046/Β/30-12-2011), σχετικά με τα «Τέλη φωτογράφησης-κινηματογράφησης και χρήσης οπτικοακουστικών έργων και απεικονίσεων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσειακών εκθέσεων και συλλογών. Τέλη πραγματοποίησης εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ακίνητα μνημεία», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/12569/7-2-2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ 648/Β/7-3-2012), καθώς το σύνολο των εσόδων θα διατεθούν για κοινωφελή σκοπό.
 • Οποιαδήποτε περαιτέρω δαπάνη προκύψει κατά τη διάρκεια της παραχώρησης βαρύνει τον διοργανωτή σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 15 της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ56/357180/254204/  7869/3303/26.9.2018 Υ.Α. (ΦΕΚ 4521/Β/2018). Γενικώς η εκδήλωση, καθώς και η κινηματογράφηση αυτής θα γίνουν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προαναφερόμενη Υ.Α., στην Υ.Α. με αρ. πρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ42/1020/62/10.4.2012 (ΦΕΚ 1138/Β/10-4-2012) και την ΚΥΑ ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463/28.12.2011 n(ΦΕΚ 3046/Β/30-12-2011), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την αρ.πρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/12569/7-2-2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ648/Β/7-3-2012).