Το σεξ είναι μια πολυαισθητική εμπειρία. Η όραση, ο ήχος, η οσμή, η γεύση, η αφή – η κάθε αίσθηση ξεχωριστά παίζει τον δικό της μοναδικό ρόλο στη σεξουαλική μας ζωή. Και ενώ όλες θεωρούνται σημαντικές, μια νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η αίσθηση της όσφρησης, ειδικότερα, μπορεί να διαδραματίσει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που ίσως πιστεύαμε.

Πριν κάποιο διάστημα είχε γίνει γνωστό μέσω μιας μελέτης πως η μειωμένη αίσθηση της όσφρησης έχει αρνητική επίδραση στη σεξουαλική ζωή.

Συγκεκριμένα, η μελέτη του 2009 έδειξε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διαταραχές στην όσφρησή τους εμφανίζουν μικρότερη επιθυμία για σεξ. Ομοίως, μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που γεννήθηκαν χωρίς αίσθηση οσμής είχαν λιγότερη σεξουαλική εμπειρία.

Μέχρι σήμερα, όλη η έρευνα σε αυτό το θέμα επικεντρώθηκε σε ασθενείς με κλινικά σημαντική βλάβη στην αίσθηση της όσφρησης. Τι γίνεται με τον υπόλοιπο πληθυσμό;

Νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 70 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18-36 ετών, εξέτασε τη σεξουαλική τους επιθυμία, τη σεξουαλική τους απόδοση και τη σεξουαλική εμπειρία, ενώ περιελάμβανε μια δοκιμή ευαισθησίας οσμών που ονομάζεται «Sniffin» Sticks.  Οι άνθρωποι με δεμένα μάτια έπρεπε να μυρίσουν διάφορα αντικείμενα προσδιορίζοντας κάθε φορά τη χημική ουσία με την οποία τα είχαν αναμίξει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ευαισθησία στις οσμές δεν σχετίζεται με τη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική απόδοση. Η ίδια έρευνα, έδειξε επίσης για τις γυναίκες – αλλά όχι για τους άνδρες – με πιο ευαίσθητη αίσθηση της όσφρησης πως έρχονται πιο συχνά σε οργασμό κατά τη σεξουαλική επαφή.