Οι πίνακες της Ιωάννας Ευθυμίου βρίσκονται στη Βρετανική Βασιλική Συλλογή, στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Μπάκιγχαμ και στο σαλόνι της Madonna Louise Veronica Ciccone.

Το 2001 ο διάσημος Βρετανός ζωγράφος Lucian Freud ‒εγγονός του πατέρα της ψυχανάλυσης‒ έλαβε τη συγκατάθεση της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στην πρότασή του να κάνει το πορτρέτο της. Το αποτέλεσμα προκάλεσε την οργή του Tύπου. Ο πίνακας παρουσίαζε τη βασίλισσα ως μια στριφνή ηλικιωμένη. Η ρεαλιστική αποτύπωση δεν άρεσε ακόμα και σε όσους μάχονται τη μοναρχία. Δεν είναι η πιο εύκολη δουλειά του κόσμου να φιλοτεχνήσεις τη μορφή της πιο διάσημης εστεμμένης του πλανήτη. Μια Eλληνίδα, όμως, κατάφερε όχι μόνο να εκθέσει στο Λονδίνο, με την άδεια της Ελισάβετ, μια σειρά πορτρέτων της, αλλά να τολμήσει μάλιστα να τα «πειράξει». Η Ιωάννα Ευθυμίου παρουσίασε στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου τη γουoρχολική εκδοχή της Ελισάβετ σε μία έκθεση με τίτλο «Her Majesty’s Life». Δώδεκα από τα έργα αυτά, σήμερα, βρίσκονται στη Βασιλική Βιβλιοθήκη. Αγοράστηκαν από τους πρίγκιπες William και Harry μετά την επίσκεψή τους στην έκθεση.

ioanna efthimiou people 136 (7)

«Το 2008 έστειλα κάποιες φωτογραφίες των πορτρέτων της βασίλισσας που είχα κάνει στο διευθυντή της Βασιλικής Συλλογής» θυμάται η Ιωάννα Ευθυμίου. «Εκείνος έδειξε ενδιαφέρον και, τελικά, έδωσε την άδεια για μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο με θέμα τη ζωή της» λέει για την έκθεση που προετοίμαζε δύο ολόκληρα χρόνια.

Την επομένη των εγκαινίων μια απρόσμενη έκπληξη την περίμενε. Ανάμεσα στους επισκέπτες βρίσκονταν οι πρίγκιπες William και Harry. «Τους εντυπωσίασε η ποπ αποτύπωση της βασίλισσας, καθώς τα πορτρέτα που την αφορούν, συνήθως, είναι κλασικά και κάπως αυστηρά. Όμως, οι πρίγκιπες είναι δυο νεαροί, σύγχρονοι άντρες. Παρ’ όλα αυτά, αισθάνθηκα πως η επίσκεψή τους δεν είχε μόνο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Ήταν μια ανθρώπινη, προσωπική στιγμή τους, για αυτό και η συνοδεία τους με απέτρεψε διακριτικά από το να τους ζητήσω να βγάλουμε μαζί φωτογραφία». Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συνάντηση άνοιξε τις πόρτες του Μπάκιγχαμ για την Ιωάννα Ευθυμίου. Όχι μόνο επειδή δώδεκα από τα πορτρέτα της βασίλισσας αγοράστηκαν για να συμπληρώσουν τη Βασιλική Συλλογή, αλλά επειδή της ζητήθηκε να φιλοτεχνήσει, επίσης, το πορτρέτο του Φίλιππου, δούκα του Εδιμβούργου, του συζύγου δηλαδή της Ελισάβετ.

«Παρέδωσα προσωπικά το έργο στον Φίλιππο, στο Μπάκιγχαμ. Η συνάντηση ήταν λίγων λεπτών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δούκας με ευχαρίστησε στα ελληνικά» θυμάται με χαμόγελο. Τα ελληνικά δεν ήταν μόνο δείγμα καλής φιλοξενίας. Ο Φίλιππος είναι γιος του πρίγκιπα Αντρέα και της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας και έχει γεννηθεί στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Η σχέση με το Μπάκιγχαμ, ωστόσο, δεν τελείωσε το 2012. Με την ευκαιρία του εορτασμού για τα εξήντα χρόνια από την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ και του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου, η Ελληνίδα ζωγράφος φιλοτέχνησε δύο έργα και έστειλε τις θερμές ευχές της για τον εορτασμό απευθείας στη βασίλισσα. Για το λόγο αυτό έλαβε τις ευχαριστίες της ίδιας της Ελισάβετ, η οποία έστειλε στη ζωγράφο και ένα σπάνιο συλλεκτικό τρίπτυχο, υπογεγραμμένο από αυτήν, που περιέχει εορταστικό φωτογραφικό υλικό από τη ζωή της.

ioanna efthimiou people 136 (16)

Όμως, πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα των βασιλικών πορτρέτων; «Δεν είναι η πολιτική μου θέση αυτή. Δεν με συγκινεί η μοναρχία. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον η συγκεκριμένη γυναίκα. Αυτό που μου έκανε πάντα εντύπωση, κάθε φορά που βρισκόμουν στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν το πόσο ταυτισμένοι με το θεσμό της μοναρχίας είναι οι Άγγλοι και πώς ως χώρα προβάλλουν τη βασίλισσα. Όχι μόνο για τουριστικούς λόγους. Είτε αγαπούν να τη μισούν, είτε μισούν να την αγαπούν, όλοι τη θεωρούν μέρος της πολιτικής και πολιτιστικής τους κουλτούρας. Κι αυτό είναι εντυπωσιακό, για μια Ελληνίδα τουλάχιστον» λέει η ζωγράφος.

Η Ιωάννα Ευθυμίου γεννήθηκε στην Αυστραλία από Έλληνες γονείς. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1995 και συνέχισε τις σπουδές της στο Royal College of Art του Λονδίνου και τη Νέα Υόρκη. Οι τίτλοι σπουδών, όμως, δεν προεξοφλούν την καλλιτεχνική επιτυχία. Πώς ένας Έλληνας καλλιτέχνης καταφέρνει να έχει στο βιογραφικό του τριάντα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό; «Για να σπάσουμε τα σύνορα, θέλει διαρκές κυνήγι, αλλά και τύχη. Να κάνεις συνέχεια ταξίδια, να καλλιεργείς γνωριμίες. Στο εξωτερικό κάθε αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει εικαστικές εκθέσεις, ακόμα κι ένα εστιατόριο, ενώ στην Ελλάδα κάνεις μια ατομική έκθεση κάθε δύο χρόνια». Ήταν το 2012 όταν πήρε μέρος στη φουάρ του Μονακό, Art de Monaco. Οι γνωριμίες που έκανε κατά τη διάρκεια της έκθεσης την έφεραν την επόμενη χρονιά στη rue de la piscine, το διασημότερο δρόμο του Μονακό. Ανάμεσα στα πορτρέτα της κι ένα της Grace Kelly, της αγαπημένης του πριγκιπάτου. Κάπως έτσι, τόσο απλά αλλά και με πολλή δουλειά, βρέθηκε, τον Απρίλιο του 2015, να εκθέτει στα παλιά γραφεία του Ωνάση, στην EFG, με μια έκθεση εξολοκλήρου αφιερωμένη στην πριγκίπισσα Grace. Στο μεταξύ είχε γνωρίσει και τον πρίγκιπα Αλβέρτο…

Δεν είναι, όμως, μόνο οι εστεμμένες οικογένειες των Windsor και των Grimaldi που έχουν πίνακες της Ιωάννας Ευθυμίου στις συλλογές τους, αλλά και η απόλυτη βασίλισσα της ποπ, η Madonna. «Με αφορμή την περιοδεία της Confessionsέκανα μια σειρά πορτρέτα με τη Madonna. Ένας από τους ατζέντηδές της, και ενώ η Madonna ήταν στην Ελλάδα για τη συναυλία που έδωσε στο ΟΑΚΑ, αγόρασε έναν από τους πίνακες αυτούς με σκοπό να της τον κάνει δώρο».

ioanna efthimiou people 136 (1)

Στο έργο της Ιωάννας Ευθυμίου η επιρροή του Andy Warhol και της pop art αισθητικής είναι εμφανής, όπως και η «εμμονή» με τις διασημότητες. «Το θέμα “διασημότητα” με απασχολεί ιδιαίτερα, και στη θετική και στην αρνητική του εκδοχή. Αναρωτιέμαι πώς είναι η ζωή για κάποιον τόσο διάσημο. Βρίσκεται απομονωμένος, είναι ευτυχισμένος;».

Ο Jim Morrison, η Coco Chanel, η Marilyn, η Sophia Loren, η Μαρία Κάλλας, η Audrey Hepburn στη χαρακτηριστική σκηνή μπροστά στη βιτρίνα του Tiffany’s, η τελευταία σκηνή της Casablanca, είναι μερικοί από τους χαρακτηριστικούς πίνακες που φέρουν την υπογραφή της. Vintage, collage και ζωγραφική παντρεύονται με χιούμορ και νοσταλγία για να επανασυστήσουν εικονικές προσωπικότητες που δεν ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Η ελληνική κρίση, όμως, και τα πολλά ταξίδια φαίνεται να αλλάζουν τα θέματα που την απασχολούν. «Τώρα θέλω να ασχοληθώ με πρόσωπα της αρχαία Ελλάδας. Θέλω να κάνω πορτρέτα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα. Όχι απλά διασημότητες, αλλά προσωπικότητες που ακόμα επηρεάζουν τον πλανήτη. Στα ταξίδια μου βλέπω πως οι ξένες χώρες εκμεταλλεύονται στο έπακρο ‒για να προσελκύσουν τουρίστες‒ και την τελευταία σταγόνα πολιτισμού που έχουν, ενώ εμείς με αυτή την αστείρευτη πηγή δεν κάνουμε τίποτα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε με τι σεβασμό με αντιμετωπίζουν όταν λέω πως είμαι Ελληνίδα, και μάλιστα μια εποχή ελάχιστα ευνοϊκή για τη χώρα μας».

Πάρτε μια ιδέα από τους πίνακες ζωγραφικής της

ioanna efthimiou people 136 (15) ioanna efthimiou people 136 (14) ioanna efthimiou people 136 (13) ioanna efthimiou people 136 (12) ioanna efthimiou people 136 (11) ioanna efthimiou people 136 (10) ioanna efthimiou people 136 (9) ioanna efthimiou people 136 (8) ioanna efthimiou people 136 (6) ioanna efthimiou people 136 (5) ioanna efthimiou people 136 (4) ioanna efthimiou people 136 (3) ioanna efthimiou people 136 (2)

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.