Λίγο πριν φύγουν από το σπίτι τους τα τελευταία 8 χρόνια, τον Λευκό Οίκο, σε μια απόλυτα ανθρώπινη και αληθινή συζήτηση ο Barack και η Michelle Obama μίλησαν για όλα στον διευθυντή του αμερικανικού People, Jess Cagle.

Δεχτήκατε προσκόπους που κατασκήνωσαν στο South Lawn του Λευκού Οίκου, ενώ αδειάσατε δωμάτια από έπιπλα για να οργανώσετε μαθήματα hip hop. Ήταν συνειδητή απόφαση να κάνετε το Λευκό Οίκο προσβάσιμο στον κόσμο με τρόπους που δεν ήταν πριν;

M.Ο.: Θέλαμε να ανοίξουμε το Λευκό Οίκο όσο περισσότερο γινόταν, για να εξασφαλίσουμε πως ο κόσμος θα τον ένιωθε σαν σπίτι του, κόσμος που κανονικά δεν θα είχε πρόσβαση εκεί. Ξέρετε, είναι σημαντικό για τα παιδιά κάθε φυλής και οικονομικού και κοινωνικού background να νιώθουν πως έχουν θέση στο σπίτι του έθνους. Και για να το κάνεις αυτό, πρέπει να γίνουν πράγματα που θα τα κάνουν να νιώσουν άνετα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο ένα επίσημο δείπνο. Με τα παιδιά πρέπει να μπαίνεις στη θέση τους. Κι αν αυτό είναι ένα μάθημα χορού hip hop, ας είναι! Aς εμφυσήσουμε λίγη ζωή σε αυτό το μέρος. Σίγουρα μας βοήθησε το γεγονός πως έχουμε και εμείς παιδιά.

B.Ο.: Ξέρουμε τι αρέσει στα κορίτσια μας να κάνουν. Και βοήθησε που σε κάποια πράγματα τις είχαμε μαζί μας. Όσο περνούσε ο καιρός, βέβαια, ήταν σε μια φάση, «Ε, πάλι;»

M.Ο.: Έτσι είναι οι έφηβοι.

Β.O: Στην αρχή υπήρχε η έγνοια πως αν σπας τις παραδόσεις και κάνεις πράγματα με διαφορετικό τρόπο, η αξιοπρέπεια του αξιώματος και η ευλάβεια με την οποία αντιμετωπίζεται κατά κάποιον τρόπο επηρεάζεται. Αλλά δεν το είδαμε έτσι. Πιστεύουμε πως ο σεβασμός που έχουμε για το Λευκό Οίκο βασίζεται στο δεδομένο πως έχουμε δημοκρατία και πως αφορά όλο τον κόσμο, από την υψηλή μέχρι τη μαζική κουλτούρα. Περιλαμβάνει ανθρώπους κάθε background και κάθε θρησκευτικής πίστης. Γιορτάσαμε Ιftar δείπνο για τους μουσουλμάνους Αμερικανούς, Diwali για τους Hindu Αμερικανούς, γιορτές Hanukkah για τους εβραίους Αμερικανούς. Όλα αυτά μιλούν για το ποια είναι αυτή η χώρα.

May 12, 2015 "The First Lady demonstrates her boxing skills during a #GimmeFive video taping." (Official White House Photo by Amanda Lucidon) This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.

Στις κόρες σας θα λείψει το να μένουν στο Λευκό Οίκο;

Β.O.: Είναι έτοιμες να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους. Το γεγονός πως αυτό το σπίτι είναι ο Λευκός Οίκος ίσως είναι κάτι παραπάνω για εκείνες. Αλλά η Malia φεύγει για το κολέγιο. Είναι πια γυναίκα.

M.Ο.: Δεν ξέρω για αυτό…

Β.O.: Ξέρεις, τουλάχιστον νομικά είναι.

M.Ο.: Είναι ακόμα μωρό.

Β.O.: H Sasha είναι ακόμα στη διαδρομή (για να γίνει γυναίκα). Και υπάρχει και μια συναισθηματικότητα για αυτό το μέρος, έζησαν τόσες εκπληκτικές εμπειρίες, ενώ και το προσωπικό είναι μέρος της οικογένειας. Επιπλέον, είναι διαφορετικό για εκείνες από ό,τι για άλλα παιδιά γιατί, όταν φύγουν από το σπίτι όπου μεγάλωσαν, δεν θα μπορούν να επιστρέψουν. Η Μalia λυπάται που δεν θα έχει πια εκεί τη βάση της.

M.Ο.: Και το δωμάτιό της που λάτρευε. Αγαπούν τα δωμάτιά τους. Έχουν τόσες αναμνήσεις από εκεί. Κι αυτό τώρα τελειώνει.

Β.O.: Όμως, κοίτα. Είναι έτοιμες να φύγουν από τη φωλιά τους. Εμείς νομίζουμε πως δεν είναι έτοιμες, αλλά εκείνες σίγουρα νιώθουν πως είναι.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.