Το ομοίωμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ κρέμασε από γέφυρα στη Ρώμη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα ακτιβιστών. Την κούκλα με τις πλεξούδες και με την επιγραφή «Η Γκρέτα είναι ο Θεός σας» στα αγγλικά (Greta is your God) καρφιτσωμένη πάνω της, αντίκρισαν να κρέμεται από τη γέφυρα οι οδηγοί που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο Ρώμης-Φιουμιτσίνο.

Αμέσως στο σημείο έσπευσαν η Αστυνομία και οχήματα της πυροσβεστικής για να κατεβάσουν το ομοίωμα της σουηδής ακτιβίστριας που ο κόσμος γνώρισε μέσα από τη διαμάχη της με τους ηγέτες του πλανήτη για την κλιματική αλλαγή.  «Πράξη ντροπής» χαρακτήρισε το συμβάν η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ρώμης στην Γκρέτα και την οικογένειά της με ανάρτησή της στα social media.

Την ευθύνη για το ομοίωμα ανέλαβε μία άγνωστη ομάδα, που επονομάζεται «Οι ξύπνιοι». Σε μήνυμά τους στο Facebook και το Twitter αναφέρουν: «Κρεμάσαμε την Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Ρώμη. Η κούκλα έχει τα χαρακτηριστικά και τις πλεξούδες της. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις». Το κείμενο για την ανάληψη της ευθύνης συνοδεύεται κι από φωτογραφία της κρεμασμένης κούκλας.