Η 53χρονη Ντάγκμαρ Τέρνερ είναι μια παθιασμένη καθηγήτρια μουσικής στο King’s Kollege και το βιολί είναι το όργανό της. Όταν όμως οι γιατροί της διέγνωσαν όγκο στον εγκέφαλο, η εγχείριση που θα γινόταν θα ήταν δύσκολο να μην επηρεάζει κάποιες κινητικές λειτουργίες που αφορούν το αριστερό της χέρι. Αυτό ήταν κάτι που τη συγκλόνισε. Δε μπορούσε όμως να βάλει σε κίνδυνο την υγεία της.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης, οι γιατροί επέλεξαν να κάνουν κάτι που δεν είχαν ξανακάνει. Ενώ συνήθως σε τέτοιες επεμβάσεις ξυπνούν στη διάρκεια τον ασθενή και του κάνουν ερωτήσεις λεξιλογίου για να τσεκάρουν αν έχει πειραχτεί κάτι, με την Τέρνερ ακολούθησαν μια διαφορετική τακτική.

Καθώς το να παίζει βιολί είναι μια πολύ ευχάριστη στιγμή και παράγει συγκεκριμένες ουσίες στον εγκέφαλο της, άρα του δίνει και μια συγκεκριμένη θέση και δομή, της ζήτησαν να παίζει το βιολί ενόσω εκείνοι θα έκαναν την αφαίρεση κι αυτό λειτούργησε προς όφελος και των δύο. Οι γιατροί μπόρεσαν να κάνουν την αφαίρεση χωρίς τελικά να πειραχτεί το σημείο του εγκεφάλου που αφορά στο αριστερό της χέρι και η Τέρνερ δεν ένιωσε ούτε στιγμή τι της έκαναν, αν και στο βίντεο φαίνεται να βρίσκεται σε ένα στάδιο νάρκωσης, κάτι που σημαίνει πως τα χέρια της μπορεί να λειτουργούσαν και κάπως…αυτόνομα.

«Για πρώτη φορά επιτρέψαμε σε ασθενή να παίζει ένα μουσικό όργανο. Κατορθώσαμε να αφαιρέσουμε το 90% του όγκου, συμπεριλαμβανομένων και των ύποπτων για επιθετική δραστηριότητα περιοχών, ενώ διατηρήθηκε η πλήρης λειτουργία του αριστερού της χεριού», δήλωσε ο καθηγητής Κίουμαρ Ασκάν που ηγήθηκε της επέμβασης.

Η συγκεκριμένη εγχείριση έγινε τον περασμένο μήνα, που είχε ολοκληρώσει την διαμόρφωσή του ο όγκος και το βίντεο κυκλοφόρησε από τη Guardian σήμερα για να γίνει viral.