Επί μακρόν ίσως θα πρέπει να αναβάλλει τις θερινές διακοπές της η Βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία απαιτούν -για λόγους εθιμοτυπίας, αλλά και ουσίας- να βρίσκεται στις επάλξεις.

Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά σήμερα πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση της η απερχόμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι και να αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Η παραίτηση θα πρέπει να υποβληθεί στην αρχηγό του έθνους που δεν είναι άλλη από την 93χρονη Βασίλισσα Ελισάβετ. Η ίδια οφείλει να δεχθεί τον νέο πρωθυπουργό και να δώσει και τυπικά τη συγκατάθεσή της για την έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο.

Για να συμβούν όλα αυτά, η 93χρονη Βασίλισσα αναγκάστηκε να αναβάλλει τις διακοπές της στη Σκωτία, που έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ όλα είναι έτοιμα στο Balmoral Castle. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που πριν από λίγες μέρες οι πύλες του Μπάκιγχαμ άνοιξαν για το κοινό.

Ποιο, όμως, είναι το σημερινό πρόγραμμα;

Η Τερέζα Μέι, έχοντας αποτύχει να πείσει τους βουλευτές της να επικυρώσουν τη συμφωνία του Brexit, πέρασε το τελευταίο βράδυ της, ως πρωθυπουργός, στην Ντάουνινγκ Στριτ.  Σήμερα οφείλει να παρουσιαστεί για μία τελευταία φορά στο κοινοβούλιο, όπως κάθε εβδομάδα, για να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Στη συνέχεια, θα κάνει μία σύντομη ομιλία μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ακριβώς εκεί όπου ανακοίνωσε την παραίτησή της στις 24 Μαΐου.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου θα παρουσιάσει επισήμως την παραίτησή της στην βασίλισσα Ελισάβετ για να επιστρέψει στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, από όπου ως απλή βουλευτής «θα υποστηρίξει πλήρως» τον διάδοχό της.

Στη συνέχεια, ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει δεκτός από την βασίλισσα, η οποία θα του αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο νέος κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα απευθύνει ομιλία και θα ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησής του.

Όλα αυτά βέβαια σημαίνουν ότι η Βασίλισσα -που στα 67 χρόνια της στον θρόνο έχει «ορκίσει» 14 πρωθυπουργούς- δεν θα περάσει ένα ακριβώς χαλαρό καλοκαίρι, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία δεν σταματούν και κάθε μέρα που περνάει φέρνει αντιμέτωπους τους πολίτες με μία νέα πραγματικότητα, και έναν νέο εντελώς αμφιλεγόμενο και απρόβλεπτο πολιτικό ηγέτη στο τιμόνι της χώρας…

ΠΗΓΗ: People.com