Πολλά από τα νέα στοιχεία που έχει προσθέσει το Facebook στην πορεία των χρόνων από την αρχή της λειτουργίας του, δεν ήταν μέρος ενός σχεδίου. Δεν είχε τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα που ανέφερε ότι σε δύο χρόνια για παράδειγμα θα βάλουμε περισσότερες επιλογές στα reactions εκτός από το like και το dislike. Η ανάγκη για τα περισσότερα προηγήθηκε της εφαρμογής τους.

Το ίδιο συνέβη και με την φιλανθρωπική πλευρά που έχει αναπτύξει η πλατφόρμα από το 2014 και μετά. Ήταν η χρονιά με το ALS Challenge, όταν πάρα πολλοί άνθρωποι έριχναν κουβάδες με πάγο πάνω τους για να ενισχύσουν τους οργανισμούς που ασχολούνται με τους ασθενείες του ALS. Η αντίδραση και η συμμετοχή του κόσμου ανέδειξε την ανάγκη να προσφέρεται το Facebook σε μεγαλύτερο βαθμό για δραστηριότητες φιλανθρωπικού σκοπού.

Οι άνθρωποι της εταιρείας οδηγήθηκαν στην εφαρμογή συγκεκριμένων εργαλείων που θα προωθούσαν και θα διευκόλυναν την επιθυμία κάποιου να συνεισφέρει. Ένα απ΄αυτά τα εργαλεία ήταν και η επιλογή για birthday fundraising, δηλαδή η δυνατότητα σε κάποιον που έχει γενέθλια, να χρησιμοποιήσει τους πόρους που θα τα γιόρταζε ή από τα δώρα των φίλων του, ως προσφορά σε διάφορους οργανισμούς.

Πέντε χρόνια μετά το Facebook είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνει πως έχουν συγκεντρωθεί συνολικά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι περίπου 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό το ποσό αφορά μόνο τη Βόρεια Αμερική.

Το ALS με 5 εκατομμύρια δολάρια, το March of Dimes, οργανισμός για μαμάδες και μωρά, με 6 εκατομμύρια και το St. Jude Children’s Research Hospital, που βοηθά στην καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου, με 100 εκατομμύρια, είναι οι 3 οργανισμοί με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φιλανθρωπικής βοήθειας σε αυτή την 5ετία.

Παράλληλα με τα επιτεύγματα, το Facebook ανακοίνωσε κι ότι θα φέρει το feature για donation stickers στο Instagram και στην ευρωπαϊκή αγορά, οπότε θα μπορεί κάποιος χρήστης να κατεβάζει stickers και το ποσό της αγοράς να πηγαίνει σε όποιον οργανισμό επιθυμεί ο ίδιος.