Η ομάδα Προηγμένης Τεχνολογίας και Έργων της Google, γνωστή και ως ATAP, εργάζεται πάνω σε ένα ύφασμα που μπορεί να αισθανθεί χειρονομίες αφής. Χρησιμοποιώντας ένα νέο είδος αγώγιμου νήματος και ραμμένων multitouch πάνελ, σκοπό έχει να μετατρέψει τα κανονικά ρούχα σε διαδραστικές συσκευές.

Φορώντας ρούχα φτιαγμένα από τέτοια υφάσματα, θα μπορείτε να σύρετε το χέρι σας πάνω από το μανίκι μιας ζακέτας ή στο πλάι του τζιν σας για να βάλετε στο αθόρυβο το τηλέφωνό σας. Ή να κάνετε ένα τραγούδι να αρχίσει να παίζει κουνώντας, κυριολεκτικά, το δαχτυλάκι σας.

Η πρωτοβουλία, με την ονομασία Project Jacquard, ανακοινώθηκε επίσημα στο πρόσφατο, ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Google. Η Levi’s είναι ο πρώτος επίσημος συνεργάτης ρουχισμού, και οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν από κοινού να σχεδιάζουν και να πειραματίζονται με έξυπνα ρούχα.

Και μπορεί να μην ανακοίνωσαν ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε τα έξυπνα ρούχα θα είναι εμπορικά διαθέσιμα, αλλά ο επικεφαλής καινοτομίας προϊόντων της Levi’s, Πολ Ντίλλινγκερ, δήλωσε ότι η διαδικασία θα είναι γρήγορη και διασκεδαστική.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία έχει προσπαθήσει να κάνει αγώγιμο ύφασμα, αλλά η Google σκέφτεται σε παγκόσμια κλίμακα. Ο κλάδος ειδών ένδυσης παράγει 19 δισεκατομμύρια ενδύματα το χρόνο, 150 φορές τον αριθμό των κινητών τηλεφώνων.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας να αλλάξει μόνο για μας, ακόμη κι αν είμαστε η Google», δήλωσε ο Ιβάν Πουπίρεφ της Google. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλωστοϋφαντουργία».

Για να προχωρήσει το όλο πρότζεκτ πέρα από το στάδιο του νεωτερισμού, στην πράξη, απαιτείται ένα νήμα που να μπορεί απρόσκοπτα να λειτουργήσει στα υπάρχοντα κλωστοϋφαντουργικά μηχανήματα. Η ATAP εργάζεται μαζί με ειδικούς στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας σε μέρη όπως η Ιαπωνία για να δημιουργήσει ένα αγώγιμο νήμα που να μπορεί να αντέξει τη βιομηχανική διαδικασία ύφανσης, και επίσης να φαίνεται αρκετά καλό για να φτιαχτούν πραγματικά ρούχα απ’ αυτό.

Διαβάστε περισσότερα στο Fortunegreece.com.