Από τον Πάνο Γεωργίου

Η Έλενα Κουντουρά παραχώρησε συνέντευξη στο PEOPLE και μίλησε μεταξύ άλλων για την απόφασή της να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ως μοντέλο είχες γυρίσει τη μισή υφήλιο, το CNN είχε το όνομά σου στη λίστα με τα δέκα πιο σημαντικά μοντέλα. Πώς θα αντιδρούσε τότε η 20χρονη Έλενα αν της έλεγαν ότι κάποια στιγμή θα γινόταν υπουργός;

Θα σε πάω πιο πίσω, μια και από τα 13 μου ήμουν στον στίβο και απόλαυσα τις πρώτες μου επιτυχίες σε μικρή ηλικία, έπειτα από σκληρή δουλειά και προπόνηση – μόνο έτσι έρχεται η επιτυχία, όχι συγκυριακά και τυχαία. Απαιτείται πάθος και πειθαρχία. Παραμένω αθλήτρια και προσπαθώ καθημερινά να γίνομαι καλύτερη, να ξεπερνάω τον εαυτό μου. Αντίστοιχα, μια άλλη πρόκληση είδα όταν μπήκα στον χώρο της μόδας. Ήταν ένα ταξίδι ζωής, ένα σχολείο, στο όποιο θήτευσα δίπλα σε ξεχωριστούς ανθρώπους, σπουδαίους… Ήταν μια τεράστια εμπειρία με επιτυχίες και ένιωθα πως και μέσα από αυτόν τον ρόλο εκπροσωπώ την πατρίδα μου. Όταν γύρισα από το εξωτερικό, το 1997, μπήκα στον εκδοτικό χώρο. Ήθελα να διοχετεύσω την εμπειρία που απέκτησα στην Ελληνίδα. Κι επειδή είμαι άνθρωπος που έχει μεγάλο κοινωνικό εθελοντικό έργο, ήθελα να εστιάσω στην οικογένεια, τα προβλήματά της, στα παιδιά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οικογενειακή βία. Είχα πρωτοστατήσει στο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε το 2006, με ενδιέφερε πολύ αυτό το κομμάτι. Η προσφορά για μένα είναι στάση ζωής. Έτσι, μπήκα στην πολιτική, μέσα από την ανάγκη να προσφέρω κοινωνικά, δεδομένου πως στο ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζονται οι νόμοι που επηρεάζουν τη ζωή μας. Όλα όσα θέλουμε για μια κοινωνική ευημερία. Όλα αυτά ήταν κοινωνικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες υποστήριξα από την πρώτη στιγμή ως βουλευτής και αργότερα ως υπουργός. Υποστήριξα αυτά τα προοδευτικά νομοσχέδια γιατί στο επίκεντρο της πολιτικής πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος. Θα πρέπει να δουλεύουμε για την κοινωνική πρόοδο, γι’ αυτό και είμαι απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας που έφεραν τη φτώχεια και την ανεργία… Πολιτεύτηκα πέρα και μακριά από κομματικά συμφέροντα.

Τι σε έκανε να ανταποκριθείς στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άνοιγμα σε όλους τους προοδευτικούς πολιτικούς και πολίτες. Σε εκείνους που αντιλαμβάνονται πως μόνο προοδευτικές πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας. Θεωρώ πως ήταν φυσικό επακόλουθο να ανταποκριθώ στο κάλεσμα, στη διεύρυνση που επιχειρεί ο πρωθυπουργός στους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες. Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή θέλω να με κρίνουν για το έργο μου και την προσφορά μου. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να τα απαξιώσουν όλα αυτά και να βάλουν ταμπέλες, εγώ ποτέ δεν πολιτεύτηκα με αυτές. Ψηφίζω πάντοτε με γνώμονα το εθνικό όφελος και κατά συνείδηση. Πιστεύω πως ο ελληνικός λαός θέλει να τον εκπροσωπούν άνθρωποι με προτεραιότητά τους τον άνθρωπο.

Σε έχω ακούσει να λες «Να κάνουμε τον ελληνικό τουρισμό παγκόσμιο πρωταθλητή». Μιλάς για αγώνες, για πρωταθλητισμό. Πόσο σε έχει διαμορφώσει η ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό και πόσο ευθύνεται για αυτό που είσαι σήμερα ως άνθρωπος;

Ο αθλητισμός ήταν για μένα ένας πολύ σημαντικός σταθμός, γιατί έμαθα να βάζω στόχους, να αγωνίζομαι, να γίνομαι καλύτερη ξεπερνώντας τον εαυτό μου και να προσφέρω στην πατρίδα μου – γιατί ήμουν και δέκα χρόνια στην Εθνική Ελλάδος και είναι πολύ συγκινητική η στιγμή που ανεβαίνεις στο υψηλότερο βάθρο και ακούς τον εθνικό σου ύμνο δακρυσμένος. Έτσι, απέκτησα τα εφόδια για να πορευτώ στον στίβο της ζωής. Θεωρώ πως η ψυχή και η καρδιά μου παραμένουν αυθεντικές, θέλω να αρέσω για την αλήθεια μου, αγωνίζομαι για να πετύχω τους στόχους μου προς όφελος της πατρίδας μου. Ξέρεις, στο ευ αγωνίζεσθαι δεν βάζεις τρικλοποδιά στον αντίπαλο για να πέσει και να κερδίσεις εσύ. Είσαι εσύ που θα πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, να γίνεις ο καλύτερος. Μόνο τότε θα έρθει η νίκη. Νίκη είναι να πετυχαίνεις τους στόχους που βάζεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο People που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με το Έθνος!