Από την Αγγελική-Μαρία Ζήκου, ψυχολόγου και συνεργάτιδας του doctoranytime.gr.

Ο θυμός είναι ως ένα βαθμό ένα φυσιολογικό συναίσθημα και συχνά υγιές. Όταν όμως, υπερβαίνει τα όρια γίνεται καταστροφικό. Οι αγχογόνοι παράγοντες αυξάνουν την επιθετικότητα και το θυμό του ανθρώπου. Όταν ο θυμός είναι το πρωταρχικό συναίσθημα, τότε οι επιπτώσεις είναι ολέθριες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ο θυμός έχει να κάνει με την έκρηξη αδρεναλίνης μέσα στον οργανισμό μας. σωματικά, παρουσιάζονται τα εξής συμπτώματα: αύξηση παλμών της καρδιάς, αύξηση της πίεσης, η αναπνοή γίνεται γρήγορη και κοφτή, διαστέλλονται οι κόρες των ματιών και αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της έκρηξης θυμού, το άτομο νιώθει συναισθήματα αδικίας και ότι του καταπατούν βασικά δικαιώματα. Η εκδήλωση του θυμού γίνεται πάντα με βία.

Η διαχείριση του θυμού αποσκοπεί στη μείωση τόσο των συναισθημάτων θυμού όσο και της φυσιολογικής διέγερσης που αυτά προκαλούν. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα σε θέση να αποφύγουν τα πρόσωπα ή τις καταστάσεις που τους προκαλούν θυμό. Μπορούν όμως, να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους απέναντι σε όσα τους προκαλούν θυμό. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια πληθώρα συνειδητών και ασυνείδητων διεργασιών για να διαχειριστούν τα συναισθήματα του θυμού.

Οι 3 κυριότεροι τρόποι διαχείρισης του θυμού είναι οι εξής:

• Έκφραση: εάν εκφράσουμε με λόγια τα νεύρα μας και τα παραδεχτούμε θα λειτουργήσει σα δικλείδα ασφαλείας. Εάν τονίσουμε στον εαυτό μας ότι εμείς επιτρέπουμε στους άλλους να μας θυμώσουν, θα νιώσουμε καλύτερα και προστατευμένοι. Είναι σημαντικό να εκφραστεί ο θυμός για να μην στραφεί εσωτερικά στον εαυτό μας.

• Απώθηση: ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τι μας θύμωσε και ας σκεφτούμε κάτι θετικό (απόσπαση προσοχής). Θα βοηθήσει αρχικά να βρούμε τι είναι αυτό που προκαλεί το θυμό και έπειτα, να αναπτύξουμε στρατηγικές ώστε να κρατηθεί ο θυμός σε επίπεδο που να μην οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.

• Χαλάρωση: η κυριότερη μέθοδος είναι αυτή της αναπνοής. Αν και οι ασκήσεις αναπνοής δε θα διώξουν το θυμό, θα δώσουν το χρόνο να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας.

«Να θυμάσαι πάντα όταν είσαι θυμωμένος να μην λες ή να μην κάνεις τίποτα, πριν πεις το αλφάβητο από μέσα σου.»

Αθηνόδωρος ο Σάνδωνος ή Κανανίτης

Διαβάστε ακόμα:

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας ξεσπά: «Αυτό είναι ρατσισμός, βλαχιά και μιζέρια…»

Νότης Σφακιανάκης: Η εφορία δέσμευσε τον τραπεζικό του λογαριασμό

Eurovision 2014: Σε ποιά θέση δίνουν τα στοιχήματα την Ελλάδα και ποιό είναι το φαβορί;

Κατέβασε τώρα το People για το iPad δωρεάν από το App Store