Ένα 24ωρο μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι μια καλή ευκαιρία για να αποσαφηνιστούν ορισμένες απορίες σχετικά με το τι θα ισχύσει για ταξίδια από την Ελλάδα προς τη Βρετανία, είτε αυτά αφορούν τους διαμένοντες μόνιμα στην Ελλάδα είτε τους Έλληνες που ζουν για δουλειά ή σπουδές στη Βρετανία.

Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στη Βρετανία μετά την 31η Ιανουαρίου 2020:
  • Από τη στιγμή που το κοινοβούλιο συμφώνησε στους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχουμε ένα Deal Brexit, το 2020 είναι ένα έτος μετάβασης, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά δεν θα αλλάξει τίποτα. Άρα θα μπορείς να συνεχίζεις κανονικά τις μετακινήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο με τους ισχύοντες όρους, δηλαδή με διαβατήριο ή ταυτότητα χώρας της Ε.Ε., συν όσα ισχύουν για την διαχωριστική γραμμή Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
  • Οι όποιες αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν από το 2021 και πάλι σε μια μεταβατική διαδικασία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Οι Συντηρητικοί έχουν πει ότι για ταξίδια που θα διαρκούν λιγότερο από τρεις μήνες, πάλι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή, χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η κατοχή βίζας πέραν του διαβατηρίου ή της ταυτότητας. Η βίζα θα θεωρείται αναγκαία για όσους ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.
Τι θα ισχύσει με τους Έλληνες που διαμένουν στη Βρετανία

Πάλι κι εδώ το έτος 2020 δεν θα επιφέρει κάποια αλλαγή για όσους ζουν στη Βρετανία για δουλειά ή σπουδές.

  • Για την κατηγορία των εργαζομένων στη Βρετανία, εφόσον έχουν μια πενταετία παραμονής εκεί πριν την καταληκτική ημερομηνία της μετάβασης, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου του 2020, τα ταξίδια από και προς την χώρα δεν θα διαφοροποιηθούν και θα πραγματοποιούνται με διαβατήριο ή ταυτότητα, όπως ορίζεται από τη συμφωνία που αποδέχτηκε το βρετανικό κοινοβούλιο.
  • Η διαφοροποίηση θα υπάρξει το 2021 και συγκεκριμένα μέχρι την 30η Ιουνίου. Όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε αρμόδιες υπηρεσίες για ένα νέο στάτους παραμονής στη χώρα, το οποίο θα καλύπτει και τους συγγενείς πρώτου βαθμού και τα εξαρτημένα μέλη (παιδιά, γονείς, σύζυγος). Σύμφωνα με το euronews.com, τα παραπάνω θα ισχύουν ακόμα κι αν δεν έχει συμπληρώσει κάποιος πέντε χρόνια στη χώρα, αρκεί να είναι ενεργά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ως μόνιμος κάτοικος. Δεν θα μπορεί για παράδειγμα να επιστρέψει στη Βρετανία αν φύγει για ένα διάστημα 5 ετών.
  • Όσον αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά ακόμα και μετά το 2020, εφόσον έχει υπάρξει η ανανέωση-διευθέτηση του λεγόμενου residence status.
  • Το μεγάλο ζήτημα είναι τι θα συμβεί με όσους θέλουν να μεταβούν στη Βρετανία για δουλειά από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και μετά, αφού η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μειώσει το μεταναστευτικό ρεύμα. Προς το παρόν αυτή είναι μια «περιοχή» χωρίς οριστικές απαντήσεις και όλα θα τελεσιδικήσουν στο τέλος του 2020.
  • Για όσους είναι για σπουδές στη Βρετανία, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν είναι αυτό εδώ.
  • Όσον αφορά στο δίπλωμα οδήγησης, μπορείς να μάθεις από εδώ αν θα έχει ισχύ στη Βρετανία.
Τι θα συμβεί με την ανταλλαγή φοιτητών

Η Ε.Ε. έχει θέσει ως απαράβατο όρο της συμφωνίας το να εξακολουθήσει να υπάρχει το πρόγραμμα Erasmus και φυσικά η Βρετανία συναινεί, αφού δεν θέλει να χάσει μια πλειάδα εσόδων.